štvrtok 31. októbra 2013

Sviatočný rodinný obed - grilované kura so zeleninou


Väčšina Slovenska bude dnes so svojimi blízkymi, tak prečo nevyužiť skvelú sezónnu zeleninu a neposedieť si pri fantastickom jedle? Jesenná zelenina je v top forme a môj obľúbený sladký zemiak zapadá do choreografie aspoň farbami. Výhodou nasledovného receptu je, že nevyžaduje skoro žiadnu námahu. Všetko za vás urobí rúra na pečenie.

Potrebujeme (pre 3-4 osoby):

  • Kura o hmotnosti približne 1,5 kg
  • malú tekvicu Hokkaido
  • 3 malé sladké zemiaky
  • 3 veľké mrkvy
  • soľ, korenie, olej, prípadne husaciu masť na ochutenie zeleniny


Príprava:

Toto jedlo je extrémne jednoduché na prípravu a jediné dôležité je načasovanie. Ja odporúčam piecť kura pri vyššej teplote a tomu prispôsobujem celú prípravu. Rúru predhrejeme na 230 stupňov. Kým sa rúra predhrieva, umyjeme zeleninu a kura. Kura stačí dobre zasoliť a okoreniť. Kvalitné kura podľa mňa netreba podlievať olejom, pridávať maslo ani koreniť inými bylinami (aspoň v tomto recepte). Dokonca nedávam ani citrón do dutiny, aby zbytočne nevytváral paru a kura ostalo krásne chrumkavé. Tekvicu vydlabeme a nasekáme na mesiačiky. Mrkvu a zemiaky netreba lúpať, stačí nakrájať.


Jedlo je optimálne pripraviť v jednom veľmi veľkom plechu s nepriľnavým povrchom, aby vypečený tuk z kuraťa ochutil zeleninu. Postup je nasledovný:

  • Do rúry dáme plech so zasoleným kurčaťom
  • po 45 minútach pridáme mrkvu ktorú dobre premiešame s výpekom spod kuraťa, osolíme, okoreníme
  • po ďalších 10 minútach pridáme tekvicu, tiež potrieme výpekom z kuraťa a dochutíme priamo v plechu
  • po ďalších 10 minútach pridáme sladký zemiak a opäť zopakujeme procedúru
  • po 30 minútach vyberieme plech z rúry a podávame 

Celá príprava zaberie teda približne hodinu a pol. Ak máte radšej tvrdú mrkvu ako ja, môžete ju pridať naraz s tekvicou, alebo nakrájať všetko na menšie časti a pridať všetku zeleninu až po hodine pečenia na 30 minút.

Ak pripravujeme pokrm na dvoch plechoch, je dobré k zelenine pridať tuk z kuraťa alebo husaciu masť a nepoužiť iba olej, nech má jedlo grády. Recept sa môže zdať byť príliš jednoduchý a neobsahuje žiadne špeciálne koreniny ale v jednoduchosti je krása. Priplaťte si za kvalitné suroviny a nebudete ľutovať.

pondelok 28. októbra 2013

Dokonalý domáci chlieb


Prečo je tento chlieb dokonalý? Lebo je chutnejší a lacnejší ako kupovaný, vydrží dlhšie čerstvý a netreba ho dlho miesiť. Je to taký malý zázrak a trvalo mi niekoľko mesiacov kým som recept priviedol k dokonalosti.

Celý recept využíva dva princípy prípravy. Jeden je takzvaný no-knead-bread, alebo chlieb ktorý netreba miesiť. Nebudem sa tu hrať na to že som objavil Ameriku. Tento spôsob zažil neuveriteľný boom na internete v roku 2006. Pôvodný recept je dostupný na webe NY Times. V českom jazyku napísal návod na tento no-knead-bread aj pán Cuketka na svojom webe. Tento recept sám o sebe je super a produkuje lepší chlieb ako kúpite v obchode. Výhoda základného receptu je, že večer premiešame prísady a ráno prenesieme vykysnuté cesto na pomúčenú utierku a po druhom vykysnutí pečieme. Netreba teda ani kuchynského robota, ani silné ruky na miesenie cesta. Nevýhoda je že cesto je extrémne riedke (zle sa s ním pracuje) a chuť je dosť dobrá, ale dá sa zlepšiť.

Druhý princíp ktorý môj recept používa je kvások a ide teda o kváskový chlieb (angl. sourdough). Všetko okolo kvásku a jeho použití fantasticky zhrnula Maškrtnica na svojom webe. Pred prípravou mojej verzie odporúčam prečítať všetko v článku od Maškrtnice. Hlavne pokiaľ si chcete založiť vlastný kvások. Ak máte záujem o môj kvások, tak vám ho rád namnožím. Stačí napísať do komentáru. Už som sa o neho delil a ľudia z neho úspešne pečú svoje chleby doma. Ak však nie ste z okolia Bratislavy, pozrite si kváskovú mapu, alebo si založte kvások vlastný, Recept na prípravu kvásku môžete nájsť napríklad tu.


Potrebujeme:

  • 80 g kvásku (v pomere múky a vody 1:1 - na obrázku hore)
  • 80 g múky celozrnnej ražnej (odporúčam Kuchenmeister)
  • 320 g múky T650 (odporúčam mlyn Pohronský Ruskov)
  • 300 g vody
  • 2 čajové lyžičky soli (asi 10 gramov)
Oba druhy múky sú bežne dostupné vo väčšine reťazcov, ale môžete použiť ľubovoľnú chlebovú T650 a ľubovoľnú inú celozrnnú múku.


Postup:

Ja chcem mať chlieb pripravený okolo obeda a prípravu časujem nasledovne. Okolo 22:00 premiešam všetky prísady a nádobu zakryjem potravinovou fóliou. Ráno okolo 9:00 vyklopím cesto na pomúčenú dosku a opatrne premiesim a dám do ošatky druhý krát kysnúť. 10:30 zapínam rúru na 250 stupňov. Do rúry treba dať hneď na začiatku hlinenú alebo sklenenú nádobu s pokrievkou, v ktorej chlieb budeme piecť. O 11:00 vložím do rozohriatej nádoby cesto, prikryjem pokrievkou a pečiem pri nezmenenej teplote do 11:30. Potom znížim teplotu na 210 stupňov a dopekám odokrytý do 11:45. Chladím na chladiacej mriežke.

Ešte raz jednotlivé kroky bez obkecov:
  1. premiesime prísady (stačí minútu aby sa dobre spojili)
  2. necháme kysnúť minimálne 8 hodín
  3. premiesime (vytlačíme vzduch z cesta a preložíme do ošatky ak máme)
  4. necháme kysnúť minimálne 1 hodinu
  5. pečieme v predhriatej zavretej nádobe pri 250 stupňoch 30 minút
  6. dopekáme 15 minút v odokrytej nádobe pri 210 stupňoch
Doby kysnutia sa môžu dramaticky meniť podľa izbovej teploty. Prvý krát odporúčam konzumovať chlieb len s maslom a soľou. Keď si ho raz doma pripravíte, už nikdy nebudete chcieť iný. Ja ho pečiem 2-3 krát do týždňa.

streda 16. októbra 2013

Chocolate tart with walnut praline



Chvíľu som uvažoval nad názvom tohto receptu. Slovenčina na niektoré veci jednoducho nemá názvy a poslovenčenie by tomuto zázraku nesvedčilo. Samotný typ cesta, ktorý je typický pre tart nemá v slovenčine preklad. Dúfam že mi odpustíte moje poslovenčené výrazy.

Čokoládový tart tohto typu je často krát v ponuke kaviarní a spolu s cheesecakom je mojím favoritom. Toto je však tart na drogách. To čo klasickému dezertu pridá grády je praline. Slovo Praline si skôr spájame s Belgickou variantou čokoládových praliniek plnených mäkšou alebo úplne tekutou čokoládou. Praline je však aj zmes orechov zaliatych v karamele, ktoré sú po vychladnutí rozsekané.

Cesto tvorí klasický shortcrust v ktorom veľké množstvo masla zabraňuje tvorbe lepku a cesto by malo byť veľmi jemné a takmer sa rozpadávať. Dokonalé je až po prenocovaní v chladničke.

Čokoládová náplň je veľmi podobná čokoládovým truffles a pridaním 5-tich lyžíc múky získate zmes na skvelý čokoládový fondant.

Potrebujeme:

Na cesto (základný shortcrust pre 23cm formu):
  • 175g hladkej múky 00
  • 25g práškového cukru
  • 100g masla
  • 1 vajce
Na praline:
  • 100g cukru (ideálne hnedého nerafinovaného)
  • 4 lyžice vody
  • 100g vlašských orechov (stačí menej, ale viem že polovicu zjete pri príprave tak ako ja)
Na náplň:
  • 250g kvalitnej horkej čokolády (70%)
  • 70g masla
  • 100ml smotany na šľahanie (30%)
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • štipka soli (alebo dve)

Postup:

Najprv vypracujeme cesto. Maslo vložíme do mrazničky. Do kuchynského robota vložíme múku a cukor a premixujeme. Vychladené maslo nakrájame na centimetrové kocky, pridáme do robota a znovu mixujeme pokiaľ nevznikne hmota pripomínajúca vlhký piesok. Pridáme vajce a znovu mixujeme pokiaľ sa nevytvoria kusy veľkosti hrášku. Dôležité je cesto neprepracovať, ale iba spojiť. Zmes spojíme do jednej hrudy, zabalíme do fólie a necháme minimálne hodinu v chladničke (ideálne celú noc). Kuchynský robot nie je samozrejme potrebný a zmes je možné vypracovať aj trením masla s múkou do hrudiek ako keď robíme posýpku na koláč.

Vychladené cesto rýchlo vyvaľkáme na jemne pomúčenej doske do kruhu o 5 centimetrov presahujúceho rozmery dna našej formy. Cesto vystačí s veľkou rezervou na 23 cm formu na tart. Ideálna je taká čo má snímateľné dno. Cesto prenesieme do formy, zatlačíme, dno popicháme vidličkou a pečieme zaťažené fazuľou alebo ryžou 12 minút pri teplote 200 stupňov. Po 12 minútach odstránime zaťaženie cesta, orežeme okraje a pečieme ďalších 12 minút. Necháme vychladnúť.

Na praline nasekáme vlašské orechy a jemne ich opražíme na panvici. Necháme vychladiť na papieri na pečenie. V tej istej panvici miešame cukor a vodu na miernom plameni, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Keď je cukor rozpustený, prestaneme miešať a teplotu mierne zvýšime. Dohliadame na farbu cukru a keď začne tmavnúť, okamžite stiahneme teplotu a necháme pomaly zhnednúť. Karamel nesmieme spáliť - chce to len trocha cviku. Keď má karamel jantárovú farbu a vonia, prelejeme ním orechy. Necháme vychladnúť.


Na čokoládovú náplň potrebujeme roztopiť čokoládu vo vodnom kúpeli. Do jedného hrnca nalejeme 2cm vrstvu vody a necháme jemne bublať. Do kovovej nádoby s oblým dnom vložíme nalámanú čokoládu, maslo, smotanu a soľ. Miešame nad hrncom s vodou pokiaľ nevznikne hladká zmes. Odstavíme. V druhej kovovej nádobe vyšľaháme vajcia a cukor a tiež miešame vo vodnom kúpeli pokiaľ nevznikne krémová pena. Odstavíme. Keď obe zmesi trochu vychladnú, spojíme ich a dobre prešľaháme metličkou. Ak sa obávate že sa vajíčka mohli zraziť, preceďte zmes.

Záverečná fáza je najjednoduchšia. Praline rozsekáme nožom alebo v kuchynskom robote. Na dno cesta nakladieme asi dve tretiny rozsekanej zmesy a prelejeme čokoládovou zmesou. Dáme piecť na 140 stupňov asi 15 minút. Je dôležité aby sa tart neprepiekol. Prvým náznakom sú bublinky na povrchu. Necháme vychladnúť minimálne 1 hodinu. Na záver posypeme zvyškom pralinkovej zmesy (ak sme ju nezjedli).

Servírujeme ku káve alebo čaju alebo klasicky so šľahačkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny. Ak ho niekto nenájde, tak v chladničke vydrží aj 3-4 dni. Hotový je možné aj zamraziť.


Dobrú chuť!

piatok 11. októbra 2013

Slivkový Galette

V tomto recepte hovoria fotky za všetko. Koláč chutil fantasticky. Keďže v ceste tohoto typu je lepok takmer nežiadúci, je veľmi jednoduché spraviť tento recept aj bezlepkový.

Ja som na bezlepkovú verziu úspešne použil kukuričnú múku. Na fotkách je cesto z klasickej pšeničnej múky. Najdôležitejšie je čo najdlhšie chladiť cesto v chladničke, aby sa netrhalo a nelepilo. Ideálne celú noc.


štvrtok 3. októbra 2013

Vitajte v mojej kuchyni



Tak a je to tu. Prvý post na mojom blogu kde sa budem deliť o svoju radosť z jedla. Táto radosť nemusí byť len v mojej kuchyni, ale aj v záhrade, na trhu alebo festivale. Každopádne mám potrebu sa o túto radosť deliť. Čo sa týka písania, zatiaľ idú slová zo mňa ako z chlpatej deky, čo sa snáď časom zlepší.

Ale mám to za sebou. Dúfam že ste pripravení so mnou zdielať vášeň pre jedlo. Všetci ste vitaní.