Pages - Menu

utorok 18. februára 2014

Šošovicová polievka


Po dlhej prechádzke na studenom vzduchu je teplá polievka nutnosťou. Táto je navyše taká sýta, že kompletne nahradí hlavné jedlo. Je to typ polievky v ktorej stojí lyžica, vydrží v chladničke niekoľko dní a každým dňom je chutnejšia.

Potrebujeme:

  • 1 cibuľu nasekanú na drobno
  • 2 malé mrkvy
  • 3 stonky zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 čajovú lyžičku údenej sladkej papriky (predáva napr. Marks & Spencer)
  • 1 čajovú lyžičku mletej rasce
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 300 g šošovice
  • 2 bobkové listy
  • asi 1,5 až 2 litre domáceho kuracieho vývaru
  • olivový olej alebo bravčová masť
  • mleté čierne korenie

Postup:

Na olivovom oleji, alebo troške bravčovej masti, orestujeme cibuľu. Keď je cibuľa sklovitá, pridáme nasekanú mrkvu a zeler a chvíľu dusíme (stačia 2 minúty). Potom pridáme roztlačený cesnak, pretlak, soľ a koreniny. Miešame pokiaľ nezačnú koreniny rozvoniavať. Ja občas pridám v tomto štádiu ešte trošku oleja, nech sa koreniny orestujú (ale nie spália). Pridáme šošovicu, vývar a bobkový list a varíme približne 30 minút. 

Podávame s krajcom domáceho kváskového chleba.


6 komentárov: