Quiche je všeobecne považovaný za dámske jedlo. Avšak ani chlap určite neostane smutný, lebo je v ňom opražená slanina. A každý vie, že slanina zlepšuje všetko. Bez výnimky.
Pre tých čo quiche nepoznajú - ide o slaný koláč, väčšinou pečený vo vlnkovanej forme na tart, pôvodom z Francúzska. Ak zameníte slaninu za špenát, potešíte aj vegetariánskych kamarátov. Ja som robil bezlepkovú verziu - stačí nahradiť pšeničnú múku za bezlepkovú zmes.
Na cesto potrebujeme:
- 175g múky
- 75g masla
- štipku soli
Na náplň potrebujeme:
- 200g slaniny
- 200g syra gruyére, cheddar alebo ementál
- 5-10 cherry paradajok
- 4 vajcia
- 50ml mlieka
- 150ml smotany na šľahanie (30 percent)
- štipka muškátového orechu
- soľ (opatrne)
- mleté biele alebo čierne korenie podľa chuti
Postup:
Vychladnuté maslo nakrájame na kocky a prstami vpracujeme do múky. Vznikne sypká zmes. Pridáme lyžicu vody a cesto spojíme a dáme do chladničky na hodinu.
Kým cesto oddychuje, pripravíme si plnku. Nastrúhame syr, alebo kombináciu syrov. Slaninu nakrájame na tenké pásiky a restujeme na panvici. Restovanú slaninu scedíme. Cherry paradajky rozpolíme a nakrojenou stranou dole smažíme vo výpeku zo slaniny asi 5-10 minút. Mlieko, smotanu, vajíčka a koreniny vyšľaháme.
Cesto rýchlo rozvaľkáme a prenesieme do 23cm vrúbkovanej formy so snímateľným dnom. Popicháme dno cesta a pečieme 20 minút v rúre predhriatej na 190 stupňov. Cesto je dobré zaťažiť, aby sa nám v strede nenadvihlo.
Keď je cesto dopečené, vyberieme ho z rúry a začneme naň vrstviť prísady. Na spodok dáme strúhaný syr, potom poukladáme rajčiny, posypeme kúskami slaniny a prelejeme smotanovo-vajíčkovou zmesou. Pečieme približne 40 minút na 160 stupňov. Na záver môžeme zvýšiť teplotu, ak chceme mať vrch zhnednutý.




Neuveritelne dobra vec! Piekla som ho pred par dnami a uz teraz rozmyslam, kedy ho upeciem znova :-D Dakujem za naozaj chutny recept.
OdpovedaťOdstrániťDakujem Alenka. Velmi ma tesi ze si vyskusala. Je to super pocit vediet ze citatelia obcas aj nieco vyskusaju pripravit. A navyse s dobrymi vysledkami :)
OdstrániťVelmi rada skusam aj kazdy den novy recept. Nebavi ma jest stale to iste a na Slovensku mame malo dobrych foodblogov s naozaj peknymi fotkami, tak ked som nadabila na tento Tvoj, hned mi bolo jasne, ze mam dalsi zdroj zaujimavych receptov ;-)
Odstrániť