Chvíľu som uvažoval nad názvom tohto receptu. Slovenčina na niektoré veci jednoducho nemá názvy a poslovenčenie by tomuto zázraku nesvedčilo. Samotný typ cesta, ktorý je typický pre tart nemá v slovenčine preklad. Dúfam že mi odpustíte moje poslovenčené výrazy.
Čokoládový tart tohto typu je často krát v ponuke kaviarní a spolu s cheesecakom je mojím favoritom. Toto je však tart na drogách. To čo klasickému dezertu pridá grády je praline. Slovo Praline si skôr spájame s Belgickou variantou čokoládových praliniek plnených mäkšou alebo úplne tekutou čokoládou. Praline je však aj zmes orechov zaliatych v karamele, ktoré sú po vychladnutí rozsekané.
Cesto tvorí klasický shortcrust v ktorom veľké množstvo masla zabraňuje tvorbe lepku a cesto by malo byť veľmi jemné a takmer sa rozpadávať. Dokonalé je až po prenocovaní v chladničke.
Čokoládová náplň je veľmi podobná čokoládovým truffles a pridaním 5-tich lyžíc múky získate zmes na skvelý čokoládový fondant.
Potrebujeme:
Na cesto (základný shortcrust pre 23cm formu):
- 175g hladkej múky 00
- 25g práškového cukru
- 100g masla
- 1 vajce
Na praline:
- 100g cukru (ideálne hnedého nerafinovaného)
- 4 lyžice vody
- 100g vlašských orechov (stačí menej, ale viem že polovicu zjete pri príprave tak ako ja)
Na náplň:
- 250g kvalitnej horkej čokolády (70%)
- 70g masla
- 100ml smotany na šľahanie (30%)
- 3 vajcia
- 2 lyžice hnedého cukru
- štipka soli (alebo dve)
Postup:
Najprv vypracujeme cesto. Maslo vložíme do mrazničky. Do kuchynského robota vložíme múku a cukor a premixujeme. Vychladené maslo nakrájame na centimetrové kocky, pridáme do robota a znovu mixujeme pokiaľ nevznikne hmota pripomínajúca vlhký piesok. Pridáme vajce a znovu mixujeme pokiaľ sa nevytvoria kusy veľkosti hrášku. Dôležité je cesto neprepracovať, ale iba spojiť. Zmes spojíme do jednej hrudy, zabalíme do fólie a necháme minimálne hodinu v chladničke (ideálne celú noc). Kuchynský robot nie je samozrejme potrebný a zmes je možné vypracovať aj trením masla s múkou do hrudiek ako keď robíme posýpku na koláč.
Vychladené cesto rýchlo vyvaľkáme na jemne pomúčenej doske do kruhu o 5 centimetrov presahujúceho rozmery dna našej formy. Cesto vystačí s veľkou rezervou na 23 cm formu na tart. Ideálna je taká čo má snímateľné dno. Cesto prenesieme do formy, zatlačíme, dno popicháme vidličkou a pečieme zaťažené fazuľou alebo ryžou 12 minút pri teplote 200 stupňov. Po 12 minútach odstránime zaťaženie cesta, orežeme okraje a pečieme ďalších 12 minút. Necháme vychladnúť.
Na praline nasekáme vlašské orechy a jemne ich opražíme na panvici. Necháme vychladiť na papieri na pečenie. V tej istej panvici miešame cukor a vodu na miernom plameni, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Keď je cukor rozpustený, prestaneme miešať a teplotu mierne zvýšime. Dohliadame na farbu cukru a keď začne tmavnúť, okamžite stiahneme teplotu a necháme pomaly zhnednúť. Karamel nesmieme spáliť - chce to len trocha cviku. Keď má karamel jantárovú farbu a vonia, prelejeme ním orechy. Necháme vychladnúť.
Na čokoládovú náplň potrebujeme roztopiť čokoládu vo vodnom kúpeli. Do jedného hrnca nalejeme 2cm vrstvu vody a necháme jemne bublať. Do kovovej nádoby s oblým dnom vložíme nalámanú čokoládu, maslo, smotanu a soľ. Miešame nad hrncom s vodou pokiaľ nevznikne hladká zmes. Odstavíme. V druhej kovovej nádobe vyšľaháme vajcia a cukor a tiež miešame vo vodnom kúpeli pokiaľ nevznikne krémová pena. Odstavíme. Keď obe zmesi trochu vychladnú, spojíme ich a dobre prešľaháme metličkou. Ak sa obávate že sa vajíčka mohli zraziť, preceďte zmes.
Záverečná fáza je najjednoduchšia. Praline rozsekáme nožom alebo v kuchynskom robote. Na dno cesta nakladieme asi dve tretiny rozsekanej zmesy a prelejeme čokoládovou zmesou. Dáme piecť na 140 stupňov asi 15 minút. Je dôležité aby sa tart neprepiekol. Prvým náznakom sú bublinky na povrchu. Necháme vychladnúť minimálne 1 hodinu. Na záver posypeme zvyškom pralinkovej zmesy (ak sme ju nezjedli).
Servírujeme ku káve alebo čaju alebo klasicky so šľahačkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny. Ak ho niekto nenájde, tak v chladničke vydrží aj 3-4 dni. Hotový je možné aj zamraziť.
Dobrú chuť!
Vychladené cesto rýchlo vyvaľkáme na jemne pomúčenej doske do kruhu o 5 centimetrov presahujúceho rozmery dna našej formy. Cesto vystačí s veľkou rezervou na 23 cm formu na tart. Ideálna je taká čo má snímateľné dno. Cesto prenesieme do formy, zatlačíme, dno popicháme vidličkou a pečieme zaťažené fazuľou alebo ryžou 12 minút pri teplote 200 stupňov. Po 12 minútach odstránime zaťaženie cesta, orežeme okraje a pečieme ďalších 12 minút. Necháme vychladnúť.
Na praline nasekáme vlašské orechy a jemne ich opražíme na panvici. Necháme vychladiť na papieri na pečenie. V tej istej panvici miešame cukor a vodu na miernom plameni, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Keď je cukor rozpustený, prestaneme miešať a teplotu mierne zvýšime. Dohliadame na farbu cukru a keď začne tmavnúť, okamžite stiahneme teplotu a necháme pomaly zhnednúť. Karamel nesmieme spáliť - chce to len trocha cviku. Keď má karamel jantárovú farbu a vonia, prelejeme ním orechy. Necháme vychladnúť.
Na čokoládovú náplň potrebujeme roztopiť čokoládu vo vodnom kúpeli. Do jedného hrnca nalejeme 2cm vrstvu vody a necháme jemne bublať. Do kovovej nádoby s oblým dnom vložíme nalámanú čokoládu, maslo, smotanu a soľ. Miešame nad hrncom s vodou pokiaľ nevznikne hladká zmes. Odstavíme. V druhej kovovej nádobe vyšľaháme vajcia a cukor a tiež miešame vo vodnom kúpeli pokiaľ nevznikne krémová pena. Odstavíme. Keď obe zmesi trochu vychladnú, spojíme ich a dobre prešľaháme metličkou. Ak sa obávate že sa vajíčka mohli zraziť, preceďte zmes.
Záverečná fáza je najjednoduchšia. Praline rozsekáme nožom alebo v kuchynskom robote. Na dno cesta nakladieme asi dve tretiny rozsekanej zmesy a prelejeme čokoládovou zmesou. Dáme piecť na 140 stupňov asi 15 minút. Je dôležité aby sa tart neprepiekol. Prvým náznakom sú bublinky na povrchu. Necháme vychladnúť minimálne 1 hodinu. Na záver posypeme zvyškom pralinkovej zmesy (ak sme ju nezjedli).
Servírujeme ku káve alebo čaju alebo klasicky so šľahačkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny. Ak ho niekto nenájde, tak v chladničke vydrží aj 3-4 dni. Hotový je možné aj zamraziť.
Dobrú chuť!
prave mi dosli slova, nadhera:)
OdpovedaťOdstrániťV sobotu som ho piekla a len sa tak po nom zaprasilo. Je vynikajuci, dakujem za recept!
OdpovedaťOdstrániťDakujem za odozvu a som velmi rad ze chutilo!
OdstrániťTento komentár bol odstránený autorom.
OdpovedaťOdstrániťpiekla som uz zopar krat a vzdy zozal uspech :D dakujem za receptik
OdpovedaťOdstrániťDokonca viac nez raz? Uzasne :)
Odstrániťmnam
OdpovedaťOdstrániť