Väčšina Slovenska bude dnes so svojimi blízkymi, tak prečo nevyužiť skvelú sezónnu zeleninu a neposedieť si pri fantastickom jedle? Jesenná zelenina je v top forme a môj obľúbený sladký zemiak zapadá do choreografie aspoň farbami. Výhodou nasledovného receptu je, že nevyžaduje skoro žiadnu námahu. Všetko za vás urobí rúra na pečenie.
Potrebujeme (pre 3-4 osoby):
- Kura o hmotnosti približne 1,5 kg
- malú tekvicu Hokkaido
- 3 malé sladké zemiaky
- 3 veľké mrkvy
- soľ, korenie, olej, prípadne husaciu masť na ochutenie zeleniny
Toto jedlo je extrémne jednoduché na prípravu a jediné dôležité je načasovanie. Ja odporúčam piecť kura pri vyššej teplote a tomu prispôsobujem celú prípravu. Rúru predhrejeme na 230 stupňov. Kým sa rúra predhrieva, umyjeme zeleninu a kura. Kura stačí dobre zasoliť a okoreniť. Kvalitné kura podľa mňa netreba podlievať olejom, pridávať maslo ani koreniť inými bylinami (aspoň v tomto recepte). Dokonca nedávam ani citrón do dutiny, aby zbytočne nevytváral paru a kura ostalo krásne chrumkavé. Tekvicu vydlabeme a nasekáme na mesiačiky. Mrkvu a zemiaky netreba lúpať, stačí nakrájať.
Jedlo je optimálne pripraviť v jednom veľmi veľkom plechu s nepriľnavým povrchom, aby vypečený tuk z kuraťa ochutil zeleninu. Postup je nasledovný:
- Do rúry dáme plech so zasoleným kurčaťom
- po 45 minútach pridáme mrkvu ktorú dobre premiešame s výpekom spod kuraťa, osolíme, okoreníme
- po ďalších 10 minútach pridáme tekvicu, tiež potrieme výpekom z kuraťa a dochutíme priamo v plechu
- po ďalších 10 minútach pridáme sladký zemiak a opäť zopakujeme procedúru
- po 30 minútach vyberieme plech z rúry a podávame
Celá príprava zaberie teda približne hodinu a pol. Ak máte radšej tvrdú mrkvu ako ja, môžete ju pridať naraz s tekvicou, alebo nakrájať všetko na menšie časti a pridať všetku zeleninu až po hodine pečenia na 30 minút.
Ak pripravujeme pokrm na dvoch plechoch, je dobré k zelenine pridať tuk z kuraťa alebo husaciu masť a nepoužiť iba olej, nech má jedlo grády. Recept sa môže zdať byť príliš jednoduchý a neobsahuje žiadne špeciálne koreniny ale v jednoduchosti je krása. Priplaťte si za kvalitné suroviny a nebudete ľutovať.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára