utorok 5. novembra 2013

Americká klasika - Pumpkin Pie


Od malička som uvažoval, ako len môže ten oranžový koláč v amerických filmoch chutiť. Pumpkin pie u mňa zapadol do tej istej kategórie ako javorový sirup. Je to niečo čo som celý život chcel ochutnať, ale nemohol som. A podobne ako javorový sirup aj tekvicový pie predčil moje očakávania. Chutí lepšie a úplne inak ako som si ho z televízie predstavoval. Receptov na pumpkin pie je neúrekom a môj recept je najbližšie tomuto receptu od Pauly Deen.

Potrebujeme:

Na cesto (základný shortcrust pre 23 cm formu):

  • 175g hladkej múky 00 
  • 25g práškového cukru
  • 100g masla
  • 1 vajce

Na náplň:

  • malú tekvicu hokkaido (použijeme asi 0,5 litra pyré)
  • 250g krémového syra (napr. Philadelphia)
  • 125g kryštálového cukru
  • 3 celé vajcia
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • dve štipky soli
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 čajovej lyžičky nového korenia
  • 1/4 čajovej muškátového orechu

Postup:

Cesto vypracujeme podľa návodu uvedeného v mojom staršom článku na chocolate tart. Jediným rozdielom je, že použijeme formu na pie, ale ak ju nemáte, kľudne použite aj formu na tart alebo klasickú okrúhlu formu na pečenie s odnímateľným dnom a "na slepo", čiže bez náplne, upečte cesto ktoré bude držať náplň.

Keďže na Slovensku ťažšie zoženiete tekvicové pyré, musíte si ho spraviť sami. Tekvicu vydlabeme a pečieme nasekanú na mesiačiky na plechu pri teplote 160 stupňov asi 45 minút alebo do mäkka. Na plech nalejeme vodu, aby sa tekvica nepripálila. Upečenú tekvicu rozmixujeme a použijeme asi 0,5 litra. Zvyšok môžeme použiť napríklad na tekvicovú polievku.

Príprava celej náplne je skutočne jednoduchá. Pol litra tekvicového pyré môžeme nechať v už zašpinenom mixéri a pridáme smotanu a vajcia a mixujeme do hladka. Pridáme zvyšok prísad a opäť mixujeme do hladka. Ak nemáte všetky koreniny - nevadí, ale použite aspoň škoricu a muškátový orech.

Náplň prelejeme do predpečeného cesta a pečieme pri teplote 170 stupňov asi 45 minút alebo pokiaľ nôž zapichnutý do stredu koláča neostane po vytiahnutí čistý. Ja väčšinou používam režim s cirkuláciou vzduchu, a preto som znížil teplotu na 160 stupňov a piekol asi 40 minút. Na fotkách som použil menšie 14 cm keramické formy, takéto sú hotové asi za 25-30 minút a recept vystačí asi na 4-5 mini tekvicových koláčov.

Podávame pri izbovej teplote s kopcom šľahačky.

Určite vyskúšajte! 

4 komentáre:

  1. to sú tie najľúbeznejšie koláčiky na svete! :) musím si kúpiť také malé formy, vyzerá to úžasne :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Velka vdaka, inac pozor ked sa to robi do malych foriem, tak doporucujem dvojitu davku na cesto, lebo ostane nadbytok naplne :) Tie formy kupis v IKEA za par eur.

      Odstrániť
  2. Krasne. Uz dlhsie sa nan chystam. Paci sa mi ta mini verzia :)

    OdpovedaťOdstrániť