Quiche je všeobecne považovaný za dámske jedlo. Avšak ani chlap určite neostane smutný, lebo je v ňom opražená slanina. A každý vie, že slanina zlepšuje všetko. Bez výnimky.
Pre tých čo quiche nepoznajú - ide o slaný koláč, väčšinou pečený vo vlnkovanej forme na tart, pôvodom z Francúzska. Ak zameníte slaninu za špenát, potešíte aj vegetariánskych kamarátov. Ja som robil bezlepkovú verziu - stačí nahradiť pšeničnú múku za bezlepkovú zmes.
Na cesto potrebujeme:
- 175g múky
- 75g masla
- štipku soli
Na náplň potrebujeme:
- 200g slaniny
- 200g syra gruyére, cheddar alebo ementál
- 5-10 cherry paradajok
- 4 vajcia
- 50ml mlieka
- 150ml smotany na šľahanie (30 percent)
- štipka muškátového orechu
- soľ (opatrne)
- mleté biele alebo čierne korenie podľa chuti
Postup:
Vychladnuté maslo nakrájame na kocky a prstami vpracujeme do múky. Vznikne sypká zmes. Pridáme lyžicu vody a cesto spojíme a dáme do chladničky na hodinu.
Kým cesto oddychuje, pripravíme si plnku. Nastrúhame syr, alebo kombináciu syrov. Slaninu nakrájame na tenké pásiky a restujeme na panvici. Restovanú slaninu scedíme. Cherry paradajky rozpolíme a nakrojenou stranou dole smažíme vo výpeku zo slaniny asi 5-10 minút. Mlieko, smotanu, vajíčka a koreniny vyšľaháme.
Cesto rýchlo rozvaľkáme a prenesieme do 23cm vrúbkovanej formy so snímateľným dnom. Popicháme dno cesta a pečieme 20 minút v rúre predhriatej na 190 stupňov. Cesto je dobré zaťažiť, aby sa nám v strede nenadvihlo.
Keď je cesto dopečené, vyberieme ho z rúry a začneme naň vrstviť prísady. Na spodok dáme strúhaný syr, potom poukladáme rajčiny, posypeme kúskami slaniny a prelejeme smotanovo-vajíčkovou zmesou. Pečieme približne 40 minút na 160 stupňov. Na záver môžeme zvýšiť teplotu, ak chceme mať vrch zhnednutý.
Quiche podávame teplý alebo za studena. Môžete ho jesť samotný, ale skvelý je aj s miešaným šalátom.
Neuveritelne dobra vec! Piekla som ho pred par dnami a uz teraz rozmyslam, kedy ho upeciem znova :-D Dakujem za naozaj chutny recept.
OdpovedaťOdstrániťDakujem Alenka. Velmi ma tesi ze si vyskusala. Je to super pocit vediet ze citatelia obcas aj nieco vyskusaju pripravit. A navyse s dobrymi vysledkami :)
OdstrániťVelmi rada skusam aj kazdy den novy recept. Nebavi ma jest stale to iste a na Slovensku mame malo dobrych foodblogov s naozaj peknymi fotkami, tak ked som nadabila na tento Tvoj, hned mi bolo jasne, ze mam dalsi zdroj zaujimavych receptov ;-)
Odstrániť