štvrtok 6. marca 2014

Čučoriedkové lievance


Na blogu nebol nový príspevok dlhšie, ako by som si želal. Choroba niekedy dokáže nohy podlomiť tak, že si človek nedokáže ani čaj pripraviť.

Konečne som však v stave, že som schopný spraviť si aspoň takéto raňajky. A to vám možno naznačuje, že sú rýchle a jednoduché. A to ani nehovorím o tom, aké sú chutné. U nás sa im hovorí lievance, v Amerike väčšinou silver dollar pancakes.

Toto cesto je veľmi husté, ale verte mi a recept nemeňte.

Pre 2 extrémne hladné osoby (čiže 4 rozumných ľudí) potrebujeme:

  • 200 g hladkej múky (ja som dal štvrtinu celozrnnú)
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy
  • 1 lyžica medu
  • kôra z jedného citróna (nevynechať!)
  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 75 g čučoriedok (ja som použil lesné zo Slovenska)

Na poliatie:

  • 4 lyžice čučoriedok
  • 2 lyžice cukru alebo medu (alebo podľa chuti)
  • 2 lyžica vody

Postup:

Múku, prášok do pečiva, sódu a kôru z citróna premiešame. Pridáme mlieko, vajce a med. Vymiešame cesto a pridáme čučoriedky. Cesto vysmážame na zmesi slnečnicového oleja a masla. Na každý lievanec stačí jedna polievková lyžica cesta, čiže spravte pokojne 4 naraz. Polevu spravíme tak, že všetky prísady dáme do malého hrnčeka a postupne zohrievame, až kým nezačnú bublať. 

Lievance polejeme čučoriedkovou polevou a tlačíme do hlavy. Dobrú chuť!

2 komentáre:

  1. vyzeraju super, urcite vyskusam! navyse krasne fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Určite vyskúšaj, sú skvelé s každou polevou. Aj s javorovým sirupom, medom alebo čokoládovou polevou. Fotky robila ako vždy Terka z http://top-art.sk/blog/

      Odstrániť