utorok 18. februára 2014

Šošovicová polievka


Po dlhej prechádzke na studenom vzduchu je teplá polievka nutnosťou. Táto je navyše taká sýta, že kompletne nahradí hlavné jedlo. Je to typ polievky v ktorej stojí lyžica, vydrží v chladničke niekoľko dní a každým dňom je chutnejšia.

Potrebujeme:

  • 1 cibuľu nasekanú na drobno
  • 2 malé mrkvy
  • 3 stonky zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 čajovú lyžičku údenej sladkej papriky (predáva napr. Marks & Spencer)
  • 1 čajovú lyžičku mletej rasce
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 300 g šošovice
  • 2 bobkové listy
  • asi 1,5 až 2 litre domáceho kuracieho vývaru
  • olivový olej alebo bravčová masť
  • mleté čierne korenie

Postup:

Na olivovom oleji, alebo troške bravčovej masti, orestujeme cibuľu. Keď je cibuľa sklovitá, pridáme nasekanú mrkvu a zeler a chvíľu dusíme (stačia 2 minúty). Potom pridáme roztlačený cesnak, pretlak, soľ a koreniny. Miešame pokiaľ nezačnú koreniny rozvoniavať. Ja občas pridám v tomto štádiu ešte trošku oleja, nech sa koreniny orestujú (ale nie spália). Pridáme šošovicu, vývar a bobkový list a varíme približne 30 minút. 

Podávame s krajcom domáceho kváskového chleba.


6 komentárov: