Veľkonočné sviatky sa blížia a na každom stole určite nebude chýbať mazanec alebo baránok. My sme sa rozhodli vyskúšať britskú klasiku. A boli sme teda veľmi spokojní! Určite si túto kysnutú dobrotu pripravte. Recept je priamo od britskej legendy Paula Hollywooda.
Na približne 16 kusov potrebujeme:
- 300ml mlieka
- 50g masla
- 500g múky (chlebovej T650 ale môže byť aj hladká)
- 1 lyžičku soli
- 75g kryštálového cukru
- 7g droždia (nie čerstvého, odporúčam instantné v prášku)
- 1 vajce
- 75g sušených hrozienok (čím šťavnatejšie, tým lepšie, napr. jumbo)
- 50g kandizovaného ovocia
- 1 jablko ošúpané a nasekané na drobno (nie strúhané!)
- kôru z 1 pomaranča
- 1 lyžičku škorice
- 75g múky (na kríže na vrchu)
- marhuľový lekvár (na potretie)
Postup:
Mlieko zohrejeme v hrnci takmer po bod varu. Odstavíme a necháme v ňom rozpustiť maslo. Necháme odstáť. Vo veľkej nádobe zmiešame múku, soľ, cukor a droždie. Keď má mlieko izbovú teplotu, vlejeme ho do múčnej zmesi, pridáme vajce a vypracujeme cesto.
Cesto odporúčam miesiť aspoň 10 minút. Cesto odstavíme na teplé miesto, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť približne hodinu, alebo pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.
Po prvom vykysnutí pridáme do cesta hrozienka, kandizované ovocie, nasekané jablko, kôru z pomaranča a škoricu. Opäť poriadne premiesime a necháme kysnúť pod fóliou ďalšiu hodinu.
Po hodine cesto presunieme na jemne pomúčenú dosku a rozdelíme na individuálne bochníky o váhe približne 80 gramov. Bochníky poukladáme na plech s papierom na pečenie a opatrne prikryjeme fóliou a necháme tretí krát kysnúť približne hodinu.
Rúru predhrejeme na 210 stupňov a tesne pred vložením do rúry vypracujeme zo 75g múky a približne 5 lyžíc vody (môže byť potrebne aj viac) cesto z ktorého vytvoríme na vrchu každého bochníka kríž. Ideálne je použiť pekárenské vrecúško a cesto vytlačiť cez tenký hrot.
Hot cross buns sa pečú približne 20 minút. Okamžite po vytiahnutí z rúry ich potrieme zohrianým lekvárom, ktorý sme pretlačili cez jemné sitko, aby sme nemali v lekvári hrudky.
Podávame s pohárom mlieka, kávou alebo čajom. Samotné, alebo ako vianočku - s lekvárom alebo maslom. Dobrú chuť :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára