Potrebujeme (približne 9 porcií):
- 100 g masla
- 125 g hladkej múky
- 200 + 200 g kryštálového cukru
- 1 lyžicu prášku do pečiva
- štedrú štipku soli
- 250 ml mlieka
- 900 g olúpaných broskýň
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- vanilkovú zmrzlinu a muškátový orech na podávanie
Postup:
Na koláč potrebujeme formu približne 20 x 30 cm. Najprv očistíme a nakrájame broskyne na mesiačiky. Netreba to s presnosťou preháňať, nakrájame tak, ako sa nám podarí. Broskyne spolu s 200 g cukru a citrónovou šťavou dáme do hrnca alebo panvice a necháme prebublať, pokiaľ zmes nezačne jemne hustnúť a konzistenciou pripomína riedky džem.
Kým broskyňová zmes hustne, pripravíme si cesto podobné palacinkovému. Zmiešame múku, druhých 200 g cukru, soľ, prášok do pečiva, premiešame a po častiach zapracujeme mlieko. Vznikne hladké cesto.
Na záver si roztopíme maslo a predohrejeme rúru na 180 stupňov.
Keď máme všetko pripravené, môžeme sa vrhnúť na pripravenie koláča. Do formy na pečenie, ktorá je ešte izbovej teploty dáme rozpustené maslo a uistíme sa, že sa ním pokrylo celé dno formy. Následne ho prelejeme tekutým cestom. Nemiešame. Posledný krok je pridanie broskyňovej zmesi. Jemne ju vlejeme do formy s cestom. Broskyne môžeme dávať do cesta a formy aj lyžicou, aby boli rovnomerne rozložené, ale koláč nepremiešame. Vložíme ho do predohriatej rúry a pečieme približne 40 minút, alebo pokiaľ nie je na povrchu zlatohnedý.
Podávame teplý alebo studený. Podávať ho môžeme s vanilkovou zmrzlinou alebo creme fraiche. Na záver na neho môžeme ešte na čerstvo nastrúhať trošku muškátového orieška.
Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára