štvrtok 3. septembra 2020

Najjednoduchší kváskový chlieb

Kváskový chlieb je v našej domácnosti samozrejmosťou. Pečiem ho približne 2-3x do týždňa a jeho chuť je pre nás neporovnateľná s masovo produkovaným. Pečenie kváskového chleba môže byť však veľmi komplexné. Pojmy ako autolýza a hydratácia môžu odradiť začiatočníkov. Preto som si pripravil základný, jednoduchý recept pre začiatočníkov, ktorý nesklame. Stačí vám zohnať kvások (či už od známych, alebo tradičných pekárov) a pridať múku, vodu a soľ.



Potrebujeme:

  • 400 g pšeničnej chlebovej múky T650
  • 100 g aktívneho kvásku (v pomere 50 g voda 50 g múka)
  • 250 g vody
  • 10 g soli
Postup:

Chlieb ideme zamiesiť vtedy, keď je náš kvások aktívny. Najlepšie je poprosiť remeselnú pekáreň, ak máte nejakú v okolí, aby vám kvások dali. Prípadne sa dá kvások zohnať online na sociálnych sieťach. Starosť o kvások je téma, na ktorú v recepte nie je priestor, čiže je potrebné, aby ste si základy naštudovali. Tento recept predpokladá, že kvások obsahuje vodu a múku v pomere 1:1. Ciže 100 gramov kvásku obsahuje 50 gramov vody a 50 gramov múky.

Keď je kvások pekne aktívny a pekne kyslo vonia, môžeme začať. V nádobe na miesenie zmiešame všetku múku so soľou a dôkladne premiešame. Pridáme kvások a vodu a premiešame ručne, alebo v kuchynskom robotovi. Keď je cesto hladké a homogénne, prikryjeme ho a necháme pri izbovej teplote kysnúť približne 8 až 12 hodín, alebo pokiaľ cesto zdvojnásobí svoj objem. Čas je orientačný, každý kvások je iný a taktiež každá izba má inú teplotu.

Po prvom kysnutí vyberieme cesto na pomúčenú dosku, niekoľkokrát preložíme, aby cesto zosilnelo a dáme kysnúť do ošatky druhýkrát. Postup miesenia a tvarovania je vidieť v doleuvedenom videu. Druhé kysnutie by malo prebehnúť rýchlejšie. Za približne 2 až 4 hodiny by malo cesto v ošatke opäť zdvojnásobiť svoj objem a byť pripravené na pečenie. Približne 30 minút pred pečením zapneme rúru na 250 °C a do rúry dáme aj liatinový hrniec, alebo jenskú misu. Chlieb sa totiž najlepšie upečie v nádobe, ktorá je rozhorúčená na maximálnu teplotu vašej rúry.

Po 30 minútach by mala byť rúra aj liatinový hrniec alebo jenská misa rozohriata na 250 °C. Cesto vyklopíme z ošatky do rozohriatej nádoby, narežeme a zakryjeme pokrievkou. Chlieb pečieme 25 minút pri 250 °C a 25 minút bez pokrievky pri 230 °C. Po upečení chlieb vyklopíme na chladiacu mriežku a necháme aspoň 2 hodiny vychladnúť. Chlieb je fantastický aj samotný s maslom.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára