nedeľa 10. januára 2021

Pepparkakor - švédske korenené sušienky

Na svete je nespočetné množstvo vianočných receptov a každá krajina má svoj unikátny recept. Keďže rád experimentujem, každý rok sa snažím vyskúšať aspoň jeden nový recept. Tentokrát som sa rozhodol pre švédske pepparkakor. Ide o recept veľmi podobný našim medovníčkom. Pepparkakor však väčšinou sú tvrdšie a tenšie ako slovenské medovníčky. Ich história siaha do Švédska v 14. storočií, ale v posledných rokoch ich spopularizoval reťazec IKEA v celom svete. Tento recept vystačí na približne 4 veľké plechy.




Potrebujeme:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 1/2 čl škorice
  • 1/2 čl mletých klinčekov
  • 1/2 čl zázvoru
  • 1/2 čl mletého kardamómu
  • 110 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 30 g javorového sirupu (alebo medu)

Postup:

Tento recept je z tých jednoduchších. Zvlášť si pripravíme suché a vlhké prísady a nakoniec vypacujeme cesto. Čiže najprv premiešame múku, sódu a koreniny v jednej nádobe. V druhej nádobe vyšľaháme maslo s cukrom do hladka. Do cukrovo-maslovej zmesi najprv pridáme vajce a premiešame a potom javorový sirup a premiešame. Na záver túto maslovú zmes zmiešame s múčnou a vypracujeme cesto. Cesto dáme na minimálne hodinu do chladničky, aby sa nám netrhalo.

Cesto rozdelíme na štvrtiny a vyvaľkáme na hrúbku približne 2 milimetre. Z cesta vykrojíme hviezdy, srdiečka a iné vianočné motívy. Pečieme na vymastenom plechu, alebo na plechu vystlaným papierom na pečenie. Pepparkakor by mali byť hotové za 5 minút pri teplote 190°C.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!





1 komentár: