V kuchyni experimentujem rád. Mojou súčasnou zábavkou je zvládnutie základných receptov indickej kuchyne. Rozhodne sa nepovažujem za experta, ale tento naan je skutočne fantastický. Najlepšie výsledky dosiahnete pečením v peci na drevo, alebo pri pečení pri teplote nad 300°C. Hodí sa najmä k indickému kari.
Potrebujeme na 6-10 kusov:
- 330 g chlebovej múky
- 15 g kryštálového cukru
- 1/2 čl kypriaceho prášku
- 7 g sušeného droždia
- 5 g soli
- 1/2 čl čiernej rasce - nigella seeds - nemusí byť
- 150 g jogurtu
- 100 g vody
- 25 g masla + na potretie podľa potreby
Postup:
Premiešame suché prísady - múku, cukor, kypriaci prášok, droždie, soľ a čiernu rascu. Pridáme jogurt, vodu a rozpustené vlažné maslo. Vypracujeme vlhké cesto. Miesiť treba približne 10 minút, aby cesto prestalo lepiť. Ak je aj po 10 minutách veľmi lepkavé, môžeme pridať lyžicu múky. Cesto necháme kysnúť približne hodinu. Za tú dobu by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Po vykysnutí cesto premiestníme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 6-10 kusov identickej hmotnosti. Ja preferujem tenké naany, lebo mám pec, v ktorej je teplota aj cez 400°C. Ak rozdelíme cesto na 10 kusov, každý naan bude mať približne 60 gramov. Z cesta vypracujeme guľaté bochníčky a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Medzitým predohrejeme pec alebo rúru na maximum.
Naan pred pečením vyvaľkáme na hrúbku približne 3 až 5 milimetrov, potrieme rozpusteným maslom a pečieme na rozhorúčenom plechu na pečenie pri teplote minimálne 250°C, až kým sa na povrchu vytvoria tmavé škvrny. Servírujeme ideálne okamžite. Pre názornú ukážku je ideálne pozrieť si video, ktoré sme si pre vás pripravili.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára