Taliansku kuchyňu mám veľmi rád a frittata je ďalšia talianska klasika. V podstate ide o praženicu obohatenú o sezónnu zeleninu. Frittata je úžasne flexibilná a mnou vybraná zelenina sa dá rôzne nahradiť. Nám v záhrade práve rastie špenát a špargľa, tak sme si pripravili video na jarnú veriantu. Pre frittatu je najbežnejšie použitie varených zemiakov a špenátu. Hodia sa do nej však aj cibuľa, paprika, paradajka, cukina, feta syr a iné. Chuťovo je podobná francúzskemu koláču quiche.
Potrebujeme:
- 100 g špargle
- 250 g zemiakov
- 150 g špenátu
- 4 vajcia
- 100 ml mlieka
- 75 g mozzarelly
- olivový olej
- soľ
- korenie
Postup:
Najprv očistíme zemiaky, nakrájame na kocky a uvaríme. Kým sa zemiaky varia, premiešame vajíčka s mliekom a soľou. Touto vaječnou zmesou neskôr zalejeme orestovanú zeleninu.
Najprv dáme predohriať rúru na 200 °C. V nepriľnavej nádobe (ideálne v liatinovej panvici) vhodnej do rúry orestujeme na oleji nasekanú špargľu 2 až 3 minúty. Pridáme špenát a dusíme 5 minút. Na záver pridáme zemiaky, osolíme a okoreníme a v prípade potreby pridáme ešte extra olivový olej. Zelenina by mala byť jemne obalená olejom.
Zeleninu prelejeme vaječnou zmesou a necháme približne 2 minúty na strednom plameni. Posypeme strúhanou mozzarellou alebo iným obľúbeným syrom a dáme zapiecť do rúry na približne 20 minút.
Frittatu môžeme podávať priamo z panvice, alebo vyklopiť a rozdeliť. Skvelá je aj vychladená. Môžeme ju zajedať aj chlebom. Ideálny je samozrejme domáci kváskový.
Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára