Dobre, musím sa priznať. Aj ja som občas v kuchyni lenivý, alebo jednoducho na poslednú chvíľu potrebujem niečo napiecť. Myslím si, že nie je hanba občas trochu podvádzať. A kto si nepochutí na starom dobrom perníku?
Tento perník pečiem v 18 cm okrúhlej forme, ale stačí zdvojnásobiť prísady a môžete použiť štandardnú 23 cm formu.
Potrebujeme:
- 200 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 150 ml mlieka
- 50 g rozpusteného masla alebo oleja
- 1 polievkovú lyžicu kakaového prášku
- 10 g Kypriaceho prášku do perníka Dr. Oetker (búúú, hanba?)
- 1 malé vajce
- 1 čajová lyžička sódy
- 1 kopcovitá lyžica slivkového lekváru + viac na potretie
- 1 čajová lyžička škorice alebo mixed spice (Marks & Spencer alebo klasické medovníkové korenie)
Postup:
V nádobe dobre premiešame všetky suché prísady. Pridáme všetky ostatné a spojíme do tekutého cesta. Cesto zbytočne nemiešame, aby sme nemali tuhý perník.
Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov približne 30 minút, ale overujeme špajdľou. Po vychladnutí rozrežeme tortu horizontálne na polovicu a štedro potrieme slivkovým lekvárom, ako vo vnútri, tak i na povrchu.
Dúfam, že ma za túto nedostatočne gurmánsku záležitosť neukameňujete. Nabudúce už bude recept na niečo fajnovejšie.
Ahoj Martin, prosím ťa, ak to nie je tajné :) Odkiaľ máš ten krásny hrnček?
OdpovedaťOdstrániťAhoj suzie. Priatelka ho kupila v Manufakture. Je to tato produktova rada. Predajne maju na kazdom kroku:
Odstrániťhttp://www.manufakturask.com/index.php/domov/172-doplnky/173-smalt
Nech sluzi :)
Ďakujem pekne!
OdstrániťTento komentár bol odstránený autorom.
OdpovedaťOdstrániťVypadá to moc dobře :)
OdpovedaťOdstrániť