Potrebujeme (4-6 porcií):
- približne 800g očistenej tekvice
- 2 lyžice masla alebo olivového oleja
- 250g ricotty
- zeleninový domáci vývar (môžeme nahradiť aj kuracím) - cca 1 liter, alebo podľa potreby
- soľ
- korenie
- 3 stonky tymiánu
- muškátový orech
- olivový/tekvicový olej, čerstvý tymián a anglická slanina na podávanie
Postup č.1:
Predhrejeme rúru na 200 stupňov. Tekvicu očistíme, nakrájame na kocky s hranou max 2cm a vložíme do hrnca s pokrievkou. Tekvicu podlejeme trochou vývaru, pridáme dva kúsky masla a pečieme odokrytú 20 minút a prikrytú ďalších 20 minút, alebo do zmäknutia.
Tekvicu po upečení prenesieme do kuchynského mixéra, prilejeme vývar a po dávkach mixujeme. Vždy pridajte ku tekvici iba toľko vývaru, aby ju zvládol váš mixér rozmixovať. Ide o krém, nie o polievku. K poslednej dávke tekvice pridáme aj ricottu a rozmixujeme dohladka.
Všetok rozmixovaný tekvicový krém aj s ricottov prelejeme do hrnca s pokrievkou, pridáme tri stonky tymiánu, premiešame a necháme priviesť k varu. Kým sa nám krém s tymiánom ohrieva, pripravíme si slaninové čipsy jednoduchým opražením slaniny na sucho.
Keď krém prevrel, odstránime stonky tymiánu a dochutíme korením, soľou a čerstvo nastrúhaným muškátovým orechom. Po dochutení môžeme servírovať.
Alternatívny postup č.2:
Ak náhodou nemáme k dispozícií hrniec, ktorý je vhodný na pečenie v rúre, môžeme nakrájanú a očistenú tekvicu upiecť na plechu s olivovým olejom, soľou a korením. Upečenú tekvicu premiestnime do hrnca a spolu s teplým vývarom a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme ešte čerstvý tymián, ricottu a ešte raz rozmixujeme do hladka. Dochutíme korením, soľou a čerstvo nastrúhaným muškátovým orechom. Po dochutení môžeme servírovať.
Alternatívny postup č.2:
Ak náhodou nemáme k dispozícií hrniec, ktorý je vhodný na pečenie v rúre, môžeme nakrájanú a očistenú tekvicu upiecť na plechu s olivovým olejom, soľou a korením. Upečenú tekvicu premiestnime do hrnca a spolu s teplým vývarom a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme ešte čerstvý tymián, ricottu a ešte raz rozmixujeme do hladka. Dochutíme korením, soľou a čerstvo nastrúhaným muškátovým orechom. Po dochutení môžeme servírovať.
Krém podávame ešte teplý, so slaninovými čipsami, čerstvým tymiánom, pokvapkaný tekvicovým alebo olivovým olejom a čerstvou druhou dávkou muškátového orieška.
Dobrú chuť!
Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára