Potrebujeme na cesto:
- 650 g hladkej múky
- 7 g sušeného droždia
- 100 g kryštálového cukru
- 3 g soli
- 200 g rozpusteného masla izbovej teploty
- 350 g mlieka izbovej teploty
- 3 žĺtky
- 1 vajce na potretie
Potrebujeme na plnky:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice rumu
- 100 g mlieka
- 200 g mletého maku
- 150 g práškového cukru
- 150 g mlieka
- 20 g masla
- kôra z polovice citróna
- 500 g hrudkovitého tvarohu
- 150 g práškového cukru
- 1 žĺtko
- kôra z polovice citróna
- lyžička vanilkovej pasty
- 500 g slivkového lekváru
Postup:
Pripravíme si všetky prísady. Najprv zamiesime na cesto. Premiešame všetky suché prísady (múku, cukor, droždie, soľ) vo veľkej nádobe, alebo nádobe od kuchynského robota. Pridáme mlieko, maslo, žĺtky a vypracujeme vláčne cesto. Miesime 10 minút a necháme kysnúť na teplom mieste, pokiaľ cesto takmer nezdvojnásobí svoj objem. Približne 1 až 2 hodiny.
Medzitým si pripravíme jednotlivé plnky. Orechovú tak, že zohrejeme mlieko s cukrom, pridáme orechy a miešame na miernom plameni, až pokiaľ plnka jemne zhustne. Pridáme rum a odstavíme.
Pokračujeme makovou plnkou. Zohrejeme mlieko s cukrom a maslom. Pridáme mak a miešame na miernom plameni, až pokiaľ plnka jemne zhustne. Pridáme citrónovú kôru a odstavíme.
Posledná plnka je tvarohová. Na tú jednoducho zmiešame všetky prísady v mise. Taktiež si môžeme pripraviť slivkový lekvár. Ten rád rozmiešam v miske, aby sa neskôr ľahšie roztieral.
Keď cesto vykyslo a plnky sú pripravené, môžeme začať skladať štedrák. Neponáhľajte sa a pracujte precízne, aby ste mali krásne rovnomerné vrstvy. Cesto rozdelíme na 5 identických častí. Ja zvyknem hotové cesto odvážiť a rozdeliť jeho hmotnosť, aby som mal identické vrstvy. V tomto recepte by malo cesto na každú vrstvu v surovom stave vážiť približne 275 g.
Prichystáme plech a vyložíme ho papierom na pečenie. Rozvaľkáme prvé cesto na rozmer plechu a prenesieme na plech. Na cesto rozotrieme vychladnutú orechovú plnku. Rovnako vyvaľkáme a prenesieme druhú vrstvu cesta. Na neho rozotrieme vychladnutú makovú plnku. Nasleduje tretia vrstva cesta a tvarohová plnka. Na tvaroh dáme štvrtú vrstvu cesta, ktorú potrieme slivkovým lekvárom. Piate cesto rozvaľkáme, narežeme na pásiky a na povrchu slivkového lekváru vytvoríme diagonálne mriežku. Mriežku potrieme rozšľahaným vajíčkom s lyžicou vody.
Štedrák pečieme pri teplote 170 stupňov približne 40-50 minút. Pri použití cirkulácie vzduchu v rúre doporučujem teplotu znížiť iba na 155 stupňov, aby štedrák nebol príliš tmavý.
Áno! Je to síce recept, ktorého príprava trošku trvá, ale za ten pocit to stojí :)
OdpovedaťOdstrániťDobrý deň, prosím Vás na aký rozmer plechu ste pripravovali koláč?
OdpovedaťOdstrániťIde o najvacsi plech, aky je standardne dodavany k ruram sirky 60cm. Klasicky cierny smaltovany plech - hlboky. Staci takto, alebo treba odmerat? :)
Odstrániť