streda 17. apríla 2019

Krémová špenátová polievka

S príchodom Veľkej noci to konečne začína ožívať aj v našej záhradke. Prvé listy špenátu síce jeme surové, ale každým dňom ich je viac a viac. Nepoznám recept, ktorý je väčšou oslavou jari, ako táto krémová špenátová polievka. Pre ľudí, ktorí si vedia dopestovať časť svojich potravín, to je ideálny recept a okrem smotany si nemusíte kúpiť prakticky nič. Výsledkom je jar na tanieri.



Potrebujeme (2 porcie):
  • 20g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2-3 jarné cibuľky
  • 1 zemiak
  • 500ml zeleninového alebo kuracieho vývaru (my sme použili domáci)
  • 250g špenátu
  • 200ml smotany na varenie (12% tuku stačí)
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

V hrnci rozpustíme maslo. Na masle pri nízkej teplote orestujeme nasekaný strúčik cesnaku spolu s jarnou cibuľkou. Dávame pozor, aby cesnak príliš nezhnedol. Mohol by nám zhorknúť. Pridáme nakrájaný alebo nastrúhaný zemiak a zalejeme vývarom. Varíme cca 15 minút, pokiaľ prísady nezmäknú. Pridáme nahrubo nasekaný špenát a varíme ďalších cca 10 minút.

Následne polievku rozmixujeme a v prípade potreby precedíme cez hrubé sitko do čistého hrnca. Pridáme smotanu a dochutíme soľou a korením. Polievku môžeme podávať aj s cesnakovými krutónmi.

Kompletný postup a pár záberov z našej skromnej záhradky je v nasledujúcom videu. Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára