nedeľa 4. augusta 2019

Gnudi s dubákovou omáčkou

Priznám sa, že názov gnudi som vôbec nepoznal, pokiaľ som ich nevidel v jednom recepte od Jamieho Olivera. V zásade ide o gnocchi, kde sú zemiaky nahradené ricottou. Taktiež sa dá na gnudi pozerať ako plnku na ravioly, bez samotnej cestoviny. Pôvodom je talianské slovo nudi (nahé). Tradičná kombinácia je veľmi jednoduchá. Iba gnudi s hnedým maslom a šalviou a pecorinom. Ja som si pripravil výdatnejšiu variantu, nakoľko som potreboval spotrebovať minuloročnú zásobu dubákov.



Potrebujeme (pre dve osoby):

  • 200 g ricotty
  • 20 g polohrubej múky, plus na obalenie
  • 25 g a 25 g grana padano alebo parmigiano reggiano 
  • 20 g dubákov mrazených alebo čerstvých
  • 100 ml smotany (30% tuku)
  • olivový olej
  • korenie
  • soľ

Postup:

Ricottu, polohrubú múku, štipku soli a polovicu čerstvo strúhaného syra zmiešame vareškou alebo stierkou do homogénnej masy. Pomocou dvoch čajových lyžičiek vytvarujeme z lepivého cesta guličky, ktoré odhadzujeme na pomúčenú dosku alebo tanier a v rukách dotvarujeme do dokonalých guliek. Necháme pár minút vyschnúť. Medzitým si dáme zovrieť vodu, ktorú poriadne osolíme. Gnudi varíme približne 5 minút.

Na rozohriatej panvici na olivovom oleji orestujeme dubáky, ktoré jemne okoreníme. Pridáme čerstvo uvarené gnudi a chvíľu restujeme, nech sa obalia v dubákovom oleji. Potom pridáme smotanu a zvyšok syra. V prípade potreby môžeme dosoliť. Ak vám omáčka príliš zhustne, pridajte trochu vody, v ktorej sa varili gnudi.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže! 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára