pondelok 12. augusta 2019

Zucchini Bread - Sladký cuketový chlebíček

Je tá časť leta, keď už cuketa nie je pokladom, ako bola začiatku. A neviem ako vám, ale mne občas aj nejaká cuketa prerastie do obrovských rozmerov. Vtedy zvyknem spraviť niekoľko bochníkov tohoto sladkého chlebíčka. Anglicky ho mnohí z vás určite poznáte ako zucchini bread. Hotový vydrží v chladničke pokojne aj 4 dni. Ja ho však ešte radšej po vychladnutí nakrájam na 1 cm plátky a zamrazím. Keď mám hocikedy chuť na čerstvý koláč, vytiahnem si dva plátky, hodím do toastera a dobrota je na svete.



Potrebujeme (1 kus):

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky soli
  • 100 g oleja (približne 110 ml)
  • 200 g nastrúhanej cukety
  • 60 g vlašských orechov
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo esencie

Postup: 

Pripravíme si dve nádoby. Jednu na suché prísady a druhú na mokré. V prvej zmiešame múku, cukor koreniny, prášok do pečiva, sódu a soľ. V druhej cuketu, vajíčka, olej, vanilkový extrakt a orechy. Orechy sú síce suchá prísada, ale týmto spôsobom sa rovnomernejšie rozdelia v celom chlebíčku.

Predohrejeme rúru na 180 stupňov celzia (alebo 160 s cirkuláciou vzduchu). Pripravíme si formu a vyložíme ju papierom na pečenie. Keď máme všetko pripravené, môžeme konečne premiešať suché prísady s mokrými. Miešame iba tak dlho, aby sa nám prísady dobre spojili a aby sme nemali v ceste hrudky alebo zvyšky suchej múky.

Zmes prelejeme do formy a pečieme približne 60 minút. Prepečenie chlebíka kontrolujeme špajdlou. Keď po pichnutí špajdlou do najhrubšej časti cesta vytiahneme špajdlu čistú, chlebík je hotový. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť 30 minút.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára