pondelok 20. januára 2020

Cisársky trhanec - Kaiserschmarrn

Cisársky trhanec som prvýkrát ochutnal v susednom Rakúsku na vianočných trhoch. A musím povedať, že naši západní susedia ho majú naozaj skvelý. Dole uvedený recept sa hodí len tak - s práškovým cukrom. Ale skvelý je aj s jablkovým pyré alebo s pridaným marhuľovým lekvárom.



Potrebujeme (1 veľký alebo 2 malé trhance):

  • 50 g hrozienok namočených v 50 ml rume (tuzemák)
  • 125 g hladkej múky
  • 20 g kryštálového cukru
  • štipku soli
  • 10 g prášku do pečiva
  • 4 vajcia
  • 1 čajovú lyžičku vanilkovej pasty
  • kôru z 1 citróna
  • 275 g mlieka
  • 20 g masla na smaženie
  • 2 jablká
  • 50 g kryštálového cukru
  • 30 g masla 

Postup:

Idálne deň vopred namočíme hrozienka do rumu a odložíme do chladničky. Na trhanec si najprv pripravíme suchú zmes z múky, cukru, soli, prášku do pečiva. Premiešame. Do suchej zmesi pridáme vajcia, vanilkovú pastu, citrónovú kôru a asi polovicu mlieka. Premiešame. Pridáme zvyšok mlieka a premiešame ešte raz metličkou.

V tomto momente máme základ na trhanec. Niečo ako palacinkové cesto s práškom do pečiva. V tomto momente sa rozhodneme, či spravíme jeden veľký trhanec, alebo dva menšie. Ja odporúčam použiť veľkú nepriľnavú panvicu (aspoň 28 cm priemer) pre dosiahnutie najlepšieho výsledku pre jeden veľký trhanec. Nasledujúce inštrukcie sú pre jeden veľký trhanec.

Na rozhoriatu panvicu dáme rozpustiť 20 g masla. Keď je maslo aj panvica poriadne rozohriata, prilejeme všetko cesto. Môžeme na pár sekúnd prikryť pokrievkou a potom pridať hrozienka. Po 3 - 4 minútach by mal byť trhanec zo spodnej strany hnedý a tuhý. Trhanec na panvici rozdelíme na 4 časti, otočíme a necháme ešte dopiecť z druhej strany. Keď je trhanec prepečený, premiestnime ho na dosku a nakrájame na kocky. 

Originálny trhanec sa síce trhá priamo v panvici, ale ja preferujem rovnomerné prepečené kúsky na tanieri.

Keď máme trhanec hotový, vrhneme sa na jablká. Najprv dáme skaramelizovať na panvicu 50 g cukru. Do karamelu vhodíme na kocky nakrájané dve jablká a pridáme 30 g masla. Jablká dusíme v karameli, pokiaľ nezmäknú. Následne vrátime do panvice nakrájaný trhanec a všetko premiešame.

Rozdelíme na dva taniere a konzumujeme. Môžeme posypať práškovým cukrom, alebo pridať marhuľový džem alebo jablkové pyré.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára