nedeľa 31. mája 2020

Šúľance s orechami

Zemiakové šúľance určite nevyhrajú žiadnu cenu za kulinárske inovácie. Ale u mňa sú jednoznačne medzi najobľúbenejšími receptami z repertoáru mojej babky. Ide o typické jedlo z môjho detstva, ktorého som sa cez letné prázdniny nevedel dojesť. Ochutiť sa dá na veľa spôsobov. Vlašské orechy, mak, strúhanka, tvaroh. Jedna z týchto prísad, trocha práškového cukru, zhnednuté maslo a dobrota je na svete.



Potrebujeme

  • 450 g varených zemiakov
  • 150 g hladkej múky
  • štedrú štipku soli
  • mleté vlašské orechy
  • práškový cukor
  • zhnednuté rozpustené maslo

Postup:

Tak ako veľa ďalších tradičných slovenských receptov, recept má málo prísad, ale výsledok je skvelý. Začneme uvarením zemiakov v šupke. Dĺžka doby varenia zemiakov sa môže líšiť, preto zvyknem kontrolovať uvarenie prepichnutím zemiaku nožíkom ešte v hrnci. Uvarené zemiaky zlejeme a necháme vychladnúť. Zemiaky zbavíme šupky a postrúhame na jemnom strúhadle.

Do nastrúhaných zemiakov pridáme väčšinu múky a soľ. Miesime, pokiaľ sa nám cesto pekne spojí. Cesto sa bude lepiť, tak ho priebežne posýpame zvyšnou múkou. Z cesta vytvoríme valec. Z valca odkrajujeme menšie kúsky hmotnosti cca 50 g a z nich následne vytvoríme dlhý valček. Z neho už nožom odkrajujeme individuálne kúsočky cesta veľkosti hrozna, ktoré ručne vyšúľame na klasický tvar šúľancov. Techniku je najlepšie vidieť vo videu, ktoré sme pre vás natočili.

Šúľance varíme vo vriacej vode 4-5 minút. Hotové šúľance prelejeme zhnednutým maslom, aby sa nelepili. Podávame ihneď posypané mletými vlašskými orechami, práškovým cukrom a v prípade potreby polejeme ďalším zhnednutým maslom.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára