Potrebujeme:
- 600 g varených zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 6 g soli
- náplň podľa chuti - kačacia masť, pečienka, slivkový lekvár, mak, orechy, med, atď..
Postup:
Najprv začnem vysvetlením základnej rovnice, ktorá sa mi osvedčila pri výrobe lokší a možno vám uľahčí život a prepočty. V zásade vždy odvážim uvarené zemiaky. Na každých 100g uvarených zemiakov použijem 1 gram soli a na každých 300 g uvarených zemiakov si pripravím približne 100g múky. Čiže zemiakov je v ceste približne 3-krát toľko ako múky. Ak dodržíte túto rovnicu, mal by byť výsledok výborný.
Postupujeme tak, že uvaríme zemiaky v šupke a necháme ich úplne vychladnúť. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme soľ a postupne pridávame do zemiakov múku, až pokiaľ nevypracujeme vláčne a nelepivé cesto. Z cesta vytvoríme valec a postupne z neho odkrajujeme potrebné množstvo na individuálne lokše.
Lokše vyvaľkáme na bohate pomúčenej doske a na sucho opečieme na mierne rozohriatej panvici z oboch strán. Podávame okamžite, alebo vychladnuté s náplňou podľa chuti. Alebo aj samotné - len tak.
Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!
Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára