piatok 8. mája 2020

Krémová špargľová polievka

Špargľu vnímam celý život ako veľmi luxusnú potravinu a každý rok sa teším, keď ju na jar konečne uvidím v obchodoch. Zvykol som si ju používať hlavne vo veľmi jednoduchej úprave. Napríklad na masle. Alebo luxusnejšie s pošírovaným vajíčkom a holandskou omáčkou na toaste. Situácia sa mi však postavila úplne na hlavu, keď som si pred tromi rokmi začal pestovať vlastnú špargľu a tento rok mám doslova pol kila špargle k dispozícií dvakrát týždenne priamo zo záhrady. Prišlo konečne aj na iné recepty a táto krémová polievka je absolútne nebeská a jednoduchá. Jej jemnú chuť dobre doplnia krutóny alebo kváskový chlieb.



Potrebujeme:

  • 500 g špargle
  • 20 g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany
  • soľ
  • korenie

Postup:

Špargľu nasekáme na 2-3 cm kúsky, cesnak nasekáme na drobno a pripravíme zeleninový vývar (ideálne použijeme domáci). V hrnci na rozpustenom masle minútu jemne orestujeme cesnak, pokiaľ nezačne voňať. Pridáme nasekanú špargľu, soľ a korenie a zľahka restujeme približne 5 minút. Pridáme vývar a varíme 15 minút s pokrievkou. Množstvo vývaru je orientačné. Hladina vývaru by len tesne mala prevyšovať špargľu.

Po približne 15 minútach varenia by mala byť špargľa mäkká. V tomto momente zmes v hrnci rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Pridáme smotanu (minimálne 12% tuku) a ešte raz dochutíme soľou a korením podľa potreby. Ak sme pridávali studenú smotanu, môžeme polievku ešte raz prehriať a okamžite podávať. Ako som už spomenul vyššie, veľmi chutná je s domácim kváskovým chlebom alebo krutónmi.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára