streda 23. septembra 2020

Talianska paradajková omáčka - Sugo di pomodoro

V auguste a septembri je vo väčšine slovenských záhrad konečne prebytok paradajok. Tento recept na základnú paradajkovú omáčku sme si obľúbili kvôli jeho jednoduchosti, univerzálnosti a chuti. Veľmi sa hodí na cestoviny, pizzu, lasagne či gnocchi. Ak máte k dispozícií aj inú zeleninu ako stopkový zeler, bazalku alebo mrkvu, môžete nimi omáčku obohatiť.



Potrebujeme (približne 4 poháre):

  • 2 kg paradajok
  • 5 menších alebo 2 veľké cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 30 ml oleja (najlepšie olivového extra panenského)
  • soľ
  • čierne korenie
  • cukor podľa potreby
  • stopkový zeler, bazalka, mrkva (nemusia byť)

Postup:

Paradajky, cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame. Na rozohriatom oleji jemne orestujeme cesnak a cibuľu do sklovita. Pridáme paradajky. Ak máme k dispozícií aj stopkový zeler, bazalku alebo mrkvu, tiež ich okamžite pridáme. Za občasného miešania varíme približne hodinu.

Po hodine všetku paradajkovú zmes prepasírujeme. Najlepšie sa mi osvedčil pasírovač, ktorý je určený práve na tento konkrétny účel. Prepasírovanú zmes ochutnáme, dochutíme soľou, čiernym korením a kryštálovým cukrom. Privedieme do varu.

Horúcou paradajkovou omáčkou plníme sterilizované poháre a sterilizujeme minimálne 15 minút. My ju najčastejšie určite používame ako základ na pizzu.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára