štvrtok 16. decembra 2021

Medovníčky recept

O medovníčkoch netreba písať siahodlhé intro. Podľa tohto receptu ich robíme už roky. Recept vystačí na približne 2 plechy. Ak chcete väčšie množstvo, recept zdvojnásobte. Ak ste šikovní, môžete ich ešte dozdobiť bielkovou polevou.



Potrebujeme:

  • 200 g hladkej múky
  • 70 g práškového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky perníkového korenia (prípadne domácej zmesi na medovníčky)
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • štipku soli
  • 1 vajce
  • 25 g rozpusteného masla izbovej teploty
  • 1 polievkovú lyžicu medu
  • bielková poleva alebo vyšľahané vajíčko na potretie (nemusí byť)

Postup:

Najprv premiešame suché prísady. Do nádoby si teda preosejeme múku, pridáme cukor, koreniny, sódu a soľ. Dôkladne premiešame metličkou. Následne pridáme mokré prísady - vajce, maslo a med. Vypracujeme cesto. Cesto nemiesime, iba necháme prísady spojiť.

Cesto zakryjeme a necháme odležať v chladničke cez noc. Medovníčky pečieme na druhý deň. Cesto vyberieme z chladničky aspoň na 30 minút. Bude sa s ním lepšie pracovať. Predohrejeme rúru na 160 stupňov. Cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 3 milimetrov. Z cesta vykrajujeme vzory podľa ľubovôle a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme približne 8 minút, alebo pokiaľ medovníčky nezačnú jemne hnednúť.

Po vybratí z rúry môžeme medovníčky potrieť rozšľahaným vajíčkom, kým sú ešte horúce. Po vychladnutí ich môžeme prípadne zdobiť bielkovou polevou. Ja som v tomto nebol nikdy dostatočne zručný, takže medovníčky nezdobím :-). 

Medovníčky môžeme jesť okamžite po vychladnutí, ale vydržia bez problémov mesiac pri izbovej teplote. Ak máte radšej mäkké medovníčky, môžete ich skladovať s kúskom prerezaného jabĺčka.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára