nedeľa 2. júna 2019

Petržlenové pesto

Leto už, zdá sa, začalo. Vonku to posledných pár dní vyzeralo ako v októbri. Aj to je jeden z dôvodov nedostatku bazalkového pesta v našej domácnosti. Keďže nemáme ešte vlastnú bazalku zo záhrady, povedal som si, že sa s vami podelím o super alternatívu. Klasické Janovské pesto (Pesto Genovese) používa teda bazalku a píniové orechy. Toto slovenské pesto je z domácich zásob vlašských orechov a petržlenovej vňate z prezimovaného petržlenu. Správny patriot môže dokonca nahradiť parmezán iným slovenským tvrdým syrom (minimálne 12 mesiacov zrený) a olivový olej napríklad lokálnym slnečnicovým. A ktovie, možno vám zachutí viac ako originál. Nám chutí náramne.



























Potrebujeme:

  • 80 g petržlenovej vňate
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g vlašských orechov
  • 50 g parmezánu
  • 150 g olivového oleja
  • 1 až 2 čajové lyžičky soli

Postup:

Postup je veľmi jednoduchý. V zásade treba iba zmiešať všetky prísady v silnom mixéri alebo kuchynskom robotovi. Ja však chcem zjednodušiť mixéru prácu. Vňať opláchneme, vysušíme a nasekáme. Cesnak očistíme. Vlašské orechy nasekáme alebo namelieme. Nastrúhame parmezán.

Do mixéra dáme najprv všetky orechy. Rozmixujeme. Pridáme polovicu vňate. Rozmixujeme. Pridáme olivový olej. Rozmixujeme. Pridáme zvyšok vňate, cesnak, parmezán a soľ. Rozmixujeme. Ochutnáme a v prípade potreby ešte dochutíme soľou. Ak je pesto veľmi suché, pridajte ešte olej.

Horeuvedené prísady vystačia na cca 400 g pesta. Kompletný postup je v nasledovnom videorecepte. Pesto sa hodí na mozarellu a chlieb, na cestoviny a do studených šalátov. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára