štvrtok 18. septembra 2014

Red Velvet Cake


Ešte nie je poriadne jeseň, ale už nie je leto. Vyslovene jesenný recept sa mi ešte nežiadalo uverejniť. Avšak už nie je tak teplo, aby sa nedala zapnúť rúra a upiecť dobrý koláč. Táto americká klasika pôvodne získavala svoju farbu z červenej repy a typická je preň aj poleva z krémového syra. Ja som repu nepoužil, ale bez Philadelphie to nie je ono. Ak nemáte radi veľmi sladké koláče, môžete ubrať tretinu cukru v poleve. U mojich známych mal však veľký úspech v pôvodnej podobe.

Potrebujeme:

  • 275g hladkej múky 00
  • 2 lyžičky holandského kakaa
  • 2 štedré štipky soli
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 250ml cmaru (občas ho vidieť pod českým názvom zakysané podmáslí - je to to isté)
  • pár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 300g kryštálového cukru
  • 125g masla
  • 2 veľké vajcia

Na polevu:

  • 450g plnotučného krémového syra Philadelphia (alternatívne je slušný cream cheese v Lidli)
  • 125g masla izbovej teploty
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 300g práškového cukru

Postup:

Šikovné oko si všimlo v prísadách, že prvých 5 je suchých a ostatných 6 je mokrých. Suché prísady preosejeme a dobre premiešame vo veľkej nádobe. V druhej nádobe vyšľaháme mixérom alebo metličkou maslo s kryštáľovým cukrom do bielej peny, pridáme vajcia, farbivo, vanilkový extrakt a cmar. Tekutú zmes pridáme do suchých prísad a dobre premiešame. Musí vzniknúť homogénna zmes bez hrudiek. Cesto nemiešame viac ako je potrebné, aby ostalo po upečení ľahké.

Cesto pečieme v rúre predohriatej na 180 stupňov. Ideálne je rozdeliť cesto do dvoch 23cm foriem a piecť ho približne 25 až 30 minút. Prepečenie kontrolujeme špajdľou. Pre zaujímavosť - torta na fotkách bola pečená v troch 18cm formách a použil som dve tretiny prísad v recepte.

Poleva vznikne vyšľahaním masla a krémového syra izbovej teploty. Keď sú dobre premiešané, pridáme vanilkový extrakt. Premiešame. Po tretinách pridávame a zapracovávame cukor mixérom. Vznikne hladká poleva.

Tortu poskladáme až vychladnutú. Krém dáme medzi jednotlivé vrstvy, aj na povrch. Podávame pri izbovej teplote, aby poleva nestvrdla. Dobrú chuť.


utorok 5. augusta 2014

Vegánske mini cheesecakes s lesným ovocím


Nebojte sa. Napriek tomu že na blogu nič nepribudlo takmer mesiac, vôbec neplánujem s príspevkami prestať. Jednoducho bolo leto. Aj keď to niekedy tak nevyzeralo. Bola dovolenka a človeku sa v teple ani nechce celé hodiny vypekať.

Preto dnešný recept je nepečený. A v podstate vás klamem. Konzervatívny gurmán by aj mohol ohŕňať nos. Veru tento dezert neobsahuje syr, tvaroh a ani nič živočíšneho pôvodu. Dokonca ani lepok. Ak oželieme polevu z lesného ovocia, je dokonca raw. A raw je veľmi cool. Individuálne koláčiky sú zamrazené a preto sú ešte viac cool.

Na 12 kusov potrebujeme:

  • 1 šálku vlašských orechov
  • 1 šálku sušených datlí
  • 1,5 šálky nesolených kešu orechov
  • šťavu z jedného citróna
  • 1 veľkú konzervu kokosového mlieka 400 ml (iba tuhú časť)
  • pol pohára medu
  • pol šálky mrazeného bobuľovitého ovocia + med podľa chuti (voliteľné)

Postup:

Najdôležitejšie je namočiť kešu orechy do vody minimálne na 4 hodiny. Ideálne cez noc. Taktiež plechovku s kokosovým mliekom dáme do chladničky, aby sa tuk oddelil. Cez noc sa ľahšia voda usadí dole, a na vrchu ostane niečo ako kokosová smotana. Ja som použil veľkú konzervu Exotic Food z Tesca. Na druhý deň kešu precedíme a dáme do výkonného mixéra. Pridáme šťavu z jedného citróna, tuhú časť kokosového mlieka a pohár medu. Mixujeme niekoľko minút. Môj menej kvalitný kuchynský robot postačil na vytvorenie absolútne jemného krému. Len treba trpezlivosť. Kto má rád chuť kokosu, môže pridať 3 lyžice kokosového oleja. 

Na vytvorenie základne pre cheesecakes si pripravíme formu na muffiny a 12 papierových košíkov. Datle zalejeme horúcou vodou na 15 minút a scedíme. V mixéri na jemno najprv rozsekáme orechy a potom datle. Obe hmoty spojíme a ešte raz spoločne premixujeme aby sa spojili. Masu rozdelíme na 12 guličiek. Na dno papierových košíkov dáme guličku orechovo-datlovej zmesi a pritlačíme dnom pohára. Zmes prelejeme krémom a opakujeme 12 krát. Ak nepotrebujeme tento dezert raw, potom na ohni rozpustíme mrazené ovocie s veľkou lyžicou medou a dáme do stredu každého cheesecaku. Necháme zamraziť na približne 6 hodín. Pred podávaním necháme 10 minút povoliť.

Podávame len tak, ideálne cez horúci deň, obklopení rodinou alebo priateľmi. Ideálne obomi.


utorok 17. júna 2014

Affogato


Čo je Affogato? Fantastický letný "nápojodezert". Je veľmi jednoduchý na prípravu. Až tak jednoduchý, že som si nebol istý, či ho mám zverejniť. U nás má veľký úspech a veci na jeho prípravu sú vždy po ruke.

Potrebujeme:

  • kvalitnú vanilkovú zmrzlinu
  • espresso
  • horkú čokoládu (aspoň 70-percentný podiel kakaa)

Postup:

Pripravíme si espresso alebo veľmi silnú kávu. Dobre poslúži aj káva z Moka konvičky (koťogo). Do pohárov naberieme zmrzlinu a prelejeme teplou kávou. Môžeme ozdobiť čokoládovými hoblinami. 

Keďže textu tu dnes veľa nemáme, užite si extra dávku fotiek. Určite vyskúšajte!

pondelok 9. júna 2014

Apple galette


Keď som bol v Paríži, pod Eiffelovkou som si dal nenormálny koláč. Apple Galette vyzerá väčšinou inak, ale presne takto som ho dostal vo Francúzsku. Jemné lístkové cesto potrené mandľovou pastou Frangipane, na ňom strúhané jablko so škoricou a posypané mandľovými lupeňmi. To bolo niečo.

Tento recept je najbližšie, čo sa k tomu zážitku pod Eiffelovkou kedy priblížilo. Zhodou okolností ide o veľmi rýchly recept, ktorý od začiatku pečenia po podávanie na tanier zmáknete pod hodinu. Recept sme fotili z estetického dôvodu hlavne s celými jablkami nakrájanými na plátky, ale verzia so strúhaným jablkom je ešte lepšia.

Na dva plechy galettiek potrebujeme:

  • 1 čerstvé lístkové cesto (500g)
  • 50g kryštálového cukru
  • 40g masla
  • 1 vajce
  • 40g mandľovej múky alebo mletých mandlí
  • 10g múky
  • pol čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 jablká 
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 2 lyžice práškového cukru
  • mandľové lupene a práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Postup:

Rúru predhrejeme na 210 stupňov. Lístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3mm a rozdelíme na 12 obdĺžnikov. 

Na Frangipane zmiešame kryštálový cukor s maslom a miešame pokiaľ nevznikne bledá pena. Pridáme vajíčko a extrakt. Premiešame. Na záver pridáme mleté mandle a múku a vznikne nám hustá mandľová pasta Frangipane.

Na jablkovú zmes odporúčam jablká nahrubo nastrúhať, pridať škoricu a práškový cukor. Ako som už písal, my sme použili aj celé jablká, ale strúhané sú chutnejšie.

Na jednotlivé obdĺžniky lístkového cesta dáme lyžicou vrstvu Frangipane a rozotrieme. Na to položíme strúhané jablká. Pečieme asi 15-20 minút. Nevadí ak nám ostane jablková zmes, netreba ju nasilu použiť všetku. Po vybraní z rúry, alebo 5 minút pred tým, môžeme ešte galettky posypať mandľovými lupeňmi.

Najchutnejšie sú ešte teplé. Úspech zaručený.


pondelok 26. mája 2014

Slovak Food Festival 2014


Každý má na takéto festivaly iný názor, ale podľa mňa je to fajn akcia a rozhodne sme si ju užili. Počasie nám náramne prialo. Navyše sme sa vybrali doobeda, čiže sme sa vyhli davom. Keďže sme si poriadne neprečítali program, tak sme sa takmer vyhli aj samotnému festivalu. Našťastie sme dorazili iba hodinku pred zahájením. Nič to. Nakoniec sme sa jedla dočkali.

Bolo nám teda fajn. Najviac sme si pochutili na jahodách v čokoláde, hamburgeri (BeAbout), mrazenom jogurte a espresse (Patak Coffee Life). Domov sme si odniesli perníky a macarons a zopár pekných foto. Nikto kto sa na Slovak Food Festival prišiel najesť, nemohol tvrdiť, že bol malý výber.

Je mi jasné že na ďalších blogoch sa možno rozpíšu do hlbších detailov, ale ja vám radšej ponúkam zopár fotiek. Fotili sme aj na analóg (tieto foto možno neskôr). Boli ste aj vy? Páčilo sa vám?