sobota 12. októbra 2013

Gaštany



Každý rok sa veľmi teším keď sa na uliciach začínajú objavovať stánky s pečenými gaštanmi. Znamená to dve veci - jeseň je definitívne tu a treba ísť na Miletičku. Po mnohých sklamaniach sa už neodvažujem nakupovať v supermarketoch. Vždy preventívne nakúpim od viacerých predajcov, aby mi nikto nepokazil môj jesenný rituál a šup domov piecť.

Chuť gaštanov podľa mňa jemné spálenie vždy vylepší. Preto ich pečiem pri vyššej teplote. Neviem či na pečené gaštany vôbec treba postup, ale dám ho sem aj tak. Každý rok musím loviť v pamäti aké boli tie ideálne hodnoty.

Potrebujeme:
  • 500 g gaštanov z Miletičky
Postup:
  • Rúru predohrejeme na 220 stupňov so zapnutou cirkuláciou vzduchu (fan)
  • Gaštany prekrojíme na oblej strane do čo najmenšej hĺbky a poukladáme na plech
  • Pečieme v predohriatej rúre 25 minút, ale kontrolujeme už po 18 minútach pokiaľ máme menšie plody 

Najťažšia časť prípravy gaštanov je vydržať nejesť ich okamžite a nespáliť si prsty. Ja nikdy nevydržím..

A ešte tip na záver. Pri kúpe gaštanov nie je dobré vyberať mäkké plody, ale ani tie tvrdé ako kameň. Ideálne sú vtedy, keď sú už dozreté. Správajú sa podobne ako banány. Keď sú veľmi čerstvé, sú tvrdé a menej sladké. Keď dozrejú zmení sa časť škrobov na jednoduché cukry a vtedy sú gaštany najlepšie. Je dobré preto kupovať mierne tuhé gaštany, a ak dokážete vydržať, tak nie hneď na začiatku sezóny.

UPDATE: Za nové fotky ďakujem Terez z top-art.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára