piatok, 7. februára 2014

Perníková torta


Dobre, musím sa priznať. Aj ja som občas v kuchyni lenivý, alebo jednoducho na poslednú chvíľu potrebujem niečo napiecť. Myslím si, že nie je hanba občas trochu podvádzať. A kto si nepochutí na starom dobrom perníku?

Tento perník pečiem v 18 cm okrúhlej forme, ale stačí zdvojnásobiť prísady a môžete použiť štandardnú 23 cm formu.

Potrebujeme:

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 ml mlieka
  • 50 g rozpusteného masla alebo oleja
  • 1 polievkovú lyžicu kakaového prášku
  • 10 g Kypriaceho prášku do perníka Dr. Oetker (búúú, hanba?)
  • 1 malé vajce
  • 1 čajová lyžička sódy
  • 1 kopcovitá lyžica slivkového lekváru + viac na potretie
  • 1 čajová lyžička škorice alebo mixed spice (Marks & Spencer alebo klasické medovníkové korenie)

Postup:

V nádobe dobre premiešame všetky suché prísady. Pridáme všetky ostatné a spojíme do tekutého cesta. Cesto zbytočne nemiešame, aby sme nemali tuhý perník.

Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov približne 30 minút, ale overujeme špajdľou. Po vychladnutí rozrežeme tortu horizontálne na polovicu a štedro potrieme slivkovým lekvárom, ako vo vnútri, tak i na povrchu.

Dúfam, že ma za túto nedostatočne gurmánsku záležitosť neukameňujete. Nabudúce už bude recept na niečo fajnovejšie.


5 komentárov:

  1. Ahoj Martin, prosím ťa, ak to nie je tajné :) Odkiaľ máš ten krásny hrnček?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj suzie. Priatelka ho kupila v Manufakture. Je to tato produktova rada. Predajne maju na kazdom kroku:

      http://www.manufakturask.com/index.php/domov/172-doplnky/173-smalt

      Nech sluzi :)

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť