nedeľa 16. marca 2014

Dokonalý cheesecake so slaným karamelom


Tento recept na cheesecake je moja variácia receptu na New York Style Cheesecake obohatená o nenormálnu polevu zo slaného karamelu. Raz ho vyskúšate a nebudete chcieť iný. Ide o overený recept a nemeňte ho. Ak máte možnosť, odporúčam "zdravší" krémový syr Linessa z Lidlu. Vaše chuťové poháriky aj peňaženky vám budú vďačné.

Pozor, recept je na menšiu formu (cca 20 cm). Na väčšie formy odporúčam pridať 50% množstva každej prísady.

Na cheesecake potrebujeme:

  • 80 g maslových sušienok (Club)
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 600 g krémového syra Philadelphia (Linessa z Lidlu je neuveriteľná náhrada, možno lepšia ako originál)
  • 200 g cukru
  • 100 ml mlieka
  • 125 g nízkotučného bieleho jogurtu (kvôli kyslosti - smotanový nekupujte)
  • 3 vajcia
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu (Marks & Spencer)
  • kôru a šťavu z jedného citróna
  • 20 g hladkej múky alebo kukuričného škrobu

Na mega slanú karamelovú omáčku:

  • 200 g cukru
  • 4 lyžice vody
  • 150 ml smotany (stačí 10%)
  • pol čajovej lyžičky soli 

Postup:

V kuchynskom robote rozmixujeme sušienky na "piesok" a pridáme rozpustené maslo. Premixujeme ešte 5 sekúnd a potom hmotu presypeme na dno nádoby na pečenie. Utlačíme. Základňu máme hotovú. Vnútro nádoby na pečenie odporúčam ešte vymazať maslom, nech sa cheesecake ľahšie vyberie.

Na náplň najprv vymiešame cukor a krémový syr. Ideálne je mať syr izbovej teploty, nech sa nevytvoria hrudky ani bublinky. Postupne pridávame prísady a vždy dobre premiešame metličkou. Mlieko, premiešať. Jogurt, premiešať. Vajíčka po jednom, premiešať. Extrakt, šťava, kôra, premiešať. Múka, premiešať.

Zmes je ideálne precediť priamo do formy, aby ste určite mali dokonale jemný cheesecake bez bubliniek a hrčiek. Okraje formy obalíme alobalom a pečieme vo vodnom kúpeli pri 160 stupňoch asi 90 minút. Kontrolujeme vodu, aby sa neodparila. Cheesecake musí byť na povrchu úplne biely bez akéhokoľvek náznaku pečenia. Po upečení necháme vychladnúť a na noc dáme do chladničky.

Na karamelovú omáčku zmiešame spolu cukor a vodu a na jemnom plameni miešame cukor pokiaľ sa nerozpustí na sirup. Potom prestaneme miešať a necháme bublať pokiaľ nevznikne zlatavý karamel. Treba pri ňom stáť, ináč ho spálite (asi 5-10 minút). Keď sme spokojní s farbou, odstavíme karamel a prilejeme smotanu a soľ. Všetko bude bublať a karamel stvrdne. Neľakajte sa. Karamel vrátime na oheň a miešame pokiaľ nevznikne homogénna zmes a trošku nezhustne. Vychladnutou omáčkou polejeme na druhý deň cheesecake. Fantastická je aj na vanilkovej zmrzline alebo ovocí.

Cheesecake podávame chladný s pocitom, že sme v živote nič lepšie ešte nejedli. Dobrú chuť!


7 komentárov:

  1. Cheesecake je uz upeceny, este karamel a uz sa neviem dockat, ked ho ochutnam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super! Dufam ze sa pochvalis vysledkom. To ma vzdy velmi potesi :-) Hlavne nech ale chuti.

      Odstrániť
    2. Nuz, karamal sa nepodaril ako Vam na obrazku - bol trosku hrckovity - nie taky krasne hladky ako u Vas. A tom som jeden vyhodila a skusila druhy... tak neviem kde robim chybu.... ale chutovo to bolo vyborne :)

      Odstrániť
    3. Tak to ma mrzi. Ked ste pridali smotanu, miesali ste karamel nad ohnom este par minut aby sa dobre rozpustil a zhustol?

      Odstrániť
    4. ano... mozno ta smotana bola nie uplne idealna - bola to taka 10%

      Odstrániť
  2. Čo znamená prosím "pečieme vo vodnom kúpeli pri 160 stupňoch asi 90 minút" Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. znamena to to, ze formu s cheesecakom vlozime do dalsieho vacsieho pekaca, do ktoreho potom nalejeme cca 2cm vody - alebo do polovice vysky formy na cheesecake. ide o setrnejsie pecenie pri vysokej vlhkosti. doporucujem obalit spodok cheesecakovej formy do alobalu, aby nenasiakol vodu. doporucujem este vygooglit “cheesecake bain marie”. vodnemu kupelu sa totiz hovori bain marie. pekny den

      Odstrániť