pondelok 7. apríla 2014

Dokonalé škoricové hniezda


Moja misia bola jasná. Napodobniť známe americké Cinnabons. Sú to gigantické škoricové rolky, alebo hniezda, poliate vanilkovou polevou s krémovým syrom Philadelphia.

Samotný recept je skutočne jednoduchý. Nie je to žiadna veda. Stačí dodržať každý krok. Najdôležitejšie je miesiť cesto skutočne 10 minút, aby sme využili funkciu lepku a cesto nám krásne vykyslo. A nezabudnite, že aj toto cesto musí kysnúť dva krát. Mimochodom tento recept získal extrémne dobré ohlasy u všetkých, čo výsledný produkt koštovali.

Na 12 až 16 hniezd potrebujeme:

  • 1 sáčok sušeného droždia
  • 250 ml mlieka
  • 50 gramov kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 60 g masla, roztopeného
  • 500 g múky hladkej (00)
  • štipka soli
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • maslo na potretie po druhom kysnutí (ďalších asi 50 g)

Na náplň:

  • 75 g rozpusteného masla
  • 200 g krupicového cukru (ideálne hnedého alebo pomiešať s bielym v pomere 50/50)
  • 1 zarovnaná polievková lyžica škorice

Na polevu:

  • 100 g krémového syra (Philadelphia)
  • 20 g masla
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 125 g práškového cukru
  • 2-5 lyžíc mlieka podľa potreby

Postup:

Droždie vysypeme do 50 ml vlažného mlieka s 1 lyžicou kryštálového cukru (treba odrátať z tých 50 gramov) a necháme odstáť asi 10 minút. Kým sa droždie aktivuje, premiešame zvyšok cukru, polovicu múky (250 g), cukor a soľ. Do tejto suchej zmesi pridáme roztopené maslo, vanilkový extrakt, ostatných 200 ml mlieka a jedno vajce. Dobre rozmiešame a vznikne veľmi riedke cesto. Po 10 minútach by mal z kvasníc vzísť kvások. Primiesime ho do riedkeho cesta a ešte raz poriadne premiešame. Úplne na záver pridáme zvyšok múky (250 g). Múku pridávame v dvoch fázach, aby cesto lepšie vykyslo. Cesto miesime ešte 10 minút ručne. Cesto zakryjeme fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote 60 - 90 minút, pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.

Cesto vyváľame na hrúbku asi 5 milimetrov do tvaru obdĺžnika. Cesto potrieme rozpusteným maslom a zmesou cukru a škorice. Dlhšiu stranu cesta začneme opatrne rolovať, pokiaľ nevznikne roláda. Cesto rozdelíme na dve polovice a každú polovicu na 6 až 8 hniezd. Doporučujem použiť buď nôž so zúbkami, alebo veľmi ostrý nôž. Hniezda poukladáme do plechu s dostatočným odstupom a necháme kysnúť ďalších 60 minút. V žiadnom prípade nepečte bez druhého kysnutia. Fotky ukazujú čo spraví 60 minút kysnutia s hniezdami. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov približne 30 minút. Môžete upiecť aj jednotlivé hniezda v ramekinoch.

Na polevu potrebujeme najprv rozpustiť maslo na miernom plameni. Pridáme cukor, vanilkový extrakt, 2 lyžice mlieka a krémový syr. Dobre premiešame nad veľmi slabým ohňom. Polevu ochutnávajte a podľa potreby pridávajte mlieko. Cukor by sa mal úplne rozpustiť a nemalo by vôbec cítiť žiadne kryštáliky cukru.

Hniezda polejeme polevou pokojne ešte horúce. Fantastické sú ku káve. Ak ich nezjete okamžite, čomu by som sa čudoval, tak ich ohrejte pred podávaním v mikrovlnke asi 10-15 sekúnd. Budú fantastické!

7 komentárov:

  1. Martin, tieto hniezda su skutocne famozne, robila som ich nedavno, len sa po nich zaprasilo. Robila som ich bez tej "omacky", moj drahy to nemusi. Niekde som ale asi urobila chybu, lebo :
    - hniezda sa mi polepili pocas pecenia, napriek tomu, ze som ich natrela poctivo pred pecenim maslom, cize som ich musela od seba odkrajovat normalne nozikom
    - a zas neboli zlepene vnutri, teda cesto sa mi od seba oddelovalo (asi som malo pritlacila ked som robila "zavin" ?)
    - cukor sa mi z cesta trosicku sypal - tym, ze to tak nedrzalo pokope a teda sa mi k plechu pripekli.
    Na ich chuti a mnamooooznosti to nic neubralo, len sa ich chystam teraz robit znovu pre navstevu, tak chcem vychytat vsetky muchy :-)
    Dakujem za radu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Vierka. Ak sa ti prilepili, pouzi vacsi plech. Ak chces dokonaly vzhlad ako na prvom obrazku, pec kazde hniezdo vo zvlast nadobe (ak mas). Ja som pouzil keramicke ramekiny ktore sa pouzivaju napriklad na creme brulee.

      Ak neboli zlepene vnutri, tak si dala asi malo masla alebo privela cukru. Cukor by mal nasiaknut skoro vsetko maslo a nebyt na pohlad suchy. Nemalo by treba pritlacat cesto.

      Samozrejme trosicku sa moze cukru vysypat z hniezda, tomu sa neda zabranit.

      Odstrániť
    2. dakujeeem, dam vediet ako sa podarili po 2x :-)

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňam mňam mňam úžasný recept! :) podarili sa úplne dokonale, ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť