utorok 2. decembra 2014

Tiramisu cupcakes


Tento recept podľa mňa spája dve veci, čo má rád asi každý. Cupcakes a tiramisu. Veľmi nečakaný úvod, ja viem. Základom receptu je môj starší recept na základný vanilkový cupcake. Bez okolkov sa pustime rovno na vec.

Na 12 kusov potrebujeme:

  • 200 g múky hladkej (alebo 175 g bezlepkovej)
  • 1 aj 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 125 g roztopeného masla
  • 150 g bieleho jogurtu (nízkotučný kvôli žiadanej kyslosti)
  • 2 veľké alebo 3 malé vajcia
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový lusk

Na potretie:

  • pol hrnčeka silnej kávy alebo espressa
  • amaretto podľa chuti (nemusí byť)

Na polevu:

  • 125g krémového syra (napr. Philadelphia)
  • 150g mascarpone
  • 125g práškového cukru
  • pol čajovej lyžičky mandľového extraktu (napr. Dr. Oetker)
  • kakao na posypanie

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 stupňov (teplovzdušnú na 160). Do väčšej nádoby dáme prvé štyri (suché) prísady a dobre premiešame metličkou. Do druhej nádoby druhé štyri prísady a prešľaháme metličkou. Vlejeme zmes k suchým prísadám a minútu ručne šľaháme metličkou, alebo pokiaľ nie je zmes homogénna a bez hrudiek. Zmes dáme do pripravenej formy na muffiny naberačkou na zmrzlinu a pečieme 20 minút. Po vybraní z rúry necháme vychladnúť.

Na krém zmiešame krémový syr a mascarpone izbovej teploty, pokiaľ nevznikne hmota bez hrudiek. Po tretinách vmiešame cukor. Mandľový extrakt pridajte na záver.

Vychladnuté cupcakes pred zdobením krémom najprv po povrchu potrieme silnou kávou (môžeme pridať aj amaretto podľa chuti). Následne na ne vytlačíme z vrecka dva kopčeky krému a posypeme kakaom. Pri izbovej teplote vydržia cupcakes dva dni. Určite tento jednoduchý recept vyskúšajte. Stojí za to.


2 komentáre:

  1. Fotky jsou víc než luxusní, takže jelikož milujeme tiramisu tak musíme vyzkoušet i tuhle variantu :)

    OdpovedaťOdstrániť