piatok 1. mája 2020

Domáce zemiakové lokše

Pre veľa ľudí sú zemiakové lokše sezónna vec. Jeme ich cez hody a cez sviatky. My sme si ich tak obľúbili, že si ich spravíme hocikedy, nakoľko ich príprava je veľmi rýchla a tá chuť je nezameniteľná. Čerstvé domáce lokše sú jednoducho úžasné a môžete si ich pripraviť také veľké, malé, hrubé, alebo tenké aké chcete. Na slano, na sladko, alebo ako náhradu tortily. Fantázii sa medze nekladú.



Potrebujeme:

  • 600 g varených zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 6 g soli
  • náplň podľa chuti - kačacia masť, pečienka, slivkový lekvár, mak, orechy, med, atď..

Postup:

Najprv začnem vysvetlením základnej rovnice, ktorá sa mi osvedčila pri výrobe lokší a možno vám uľahčí život a prepočty. V zásade vždy odvážim uvarené zemiaky. Na každých 100g uvarených zemiakov použijem 1 gram soli a na každých 300 g uvarených zemiakov si pripravím približne 100g múky. Čiže zemiakov je v ceste približne 3-krát toľko ako múky. Ak dodržíte túto rovnicu, mal by byť výsledok výborný.

Postupujeme tak, že uvaríme zemiaky v šupke a necháme ich úplne vychladnúť. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme soľ a postupne pridávame do zemiakov múku, až pokiaľ nevypracujeme vláčne a nelepivé cesto. Z cesta vytvoríme valec a postupne z neho odkrajujeme potrebné množstvo na individuálne lokše.

Lokše vyvaľkáme na bohate pomúčenej doske a na sucho opečieme na mierne rozohriatej panvici z oboch strán. Podávame okamžite, alebo vychladnuté s náplňou podľa chuti. Alebo aj samotné - len tak.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára