piatok 12. februára 2021

Vláčny biely chlieb na toasty a sendviče

Priznám sa, že neviem ako presne pomenovať tento chlieb. Je to mix medzi klasickým sendvičovým chlebom a vianočkou. V zahraničí ho niekedy nazývajú aj mliečny chlieb. Každopádne je jemne sladký a vláčny. Jeho skvelá štruktúra je spôsobená aj vďaka tomu, že časť múky a mlieka sa na začiatku prevarí podobne ako zásmažka. No veď posúďte sami.



Potrebujeme (1 bochník):

  • 205 g mlieka (90 g a 115 g)
  • 315 g chlebovej múky (15 g a 300 g)
  • 50 g kryštálového cukru
  • 6 g soli
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 50g masla

Postup:

Najprv si vytvoríme takzvaný "tangzhong". Ide o zmes 15g múky a 90g mlieka, ktorá sa prevarí v hrnci do zhustnutia. Ide o nevyhnutný krok. Vďaka tejto zmesi ostane bochník vláčny niekoľko dní. Túto kašu necháme vychladnúť.

K našej vychladnutej mliečno-múčnej kaši najprv primiešame zvyšnú múku, cukor, soľ a droždie. A v druhom kroku zvyšné mlieko, vajce a maslo. Vypracujeme vláčne cesto.

Na túto prácu je ideálny kuchynský robot, nakoľko cesto je pomerne lepivé. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 2 hodiny, alebo až nezdvojnásobí svoj objem. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vytvarujeme do tvaru štvorca a zrolujeme. Ak bochník slabo drží tvar, môžeme cesto zarotovať o 90 stupňov a zrolovať ešte raz. Takýto bochník, ktorý bude vyzerať ako veľký rožok, vložíme do formy a necháme kysnúť na približne 1-2 hodiny, pokiaľ opäť nezdvojnásobí svoj objem.

Pečieme približne 30 minút pri 180 stupňoch Celzia. Každá rúra je iná, preto odporúčam prepečenie kontrolovať prvýkrát špajdľou.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára