piatok 23. júla 2021

Hamburger recept a recept na klasický Coleslaw (príloha)

Je mi jasné, že väčšina ľudí už má svoj obľúbený recept na hamburger. Ale predsa. Ak náhodou ešte nemáte ten svoj, rád by som sa podelil o našu top verziu. Doleuvedený recept je na 5 porcií. Ak však preferujete klasickejší tenší hamburger, pokojne z kilogramu mäsa spravíte aj sedem kusov po 140 gramov. 



Potrebujeme:

  • 1000 g mletého hovädzieho mäsa
  • 60 g kečupu
  • 120 g majonézy
  • 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru
  • 1 čajovú lyžičku údenej papriky
  • 1 nakladanú uhorku - nastrúhanú
  • soľ
  • čierne korenie
  • 5 hamburgerových žemlí
  • plátky anglickej slaniny
  • čedar alebo iný plátkový syr
  • listy ľadového šalátu
  • 1-2 veľké paradajky
  • 1 červenú cibuľu
  • extra nakladané uhorky

Potrebujeme na prílohu (šalát coleslaw):
  • 1 stredne veľká hlávka kapusty
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 čajové lyžičky dijonskej horčice
  • 1 polievkovú lyžicu octu
  • 150 g majonézy
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

V tomto recepte je prísad neúrekom. Ale skutočne nejde o komplikovaný recept. Pokojne si k hamburgerom spravte aj domáce hranolky, ale hamburger je skvelý aj podávaný iba so šalátom coleslaw.

Prípravu odporúčam začať základnou hamburgerovou omáčkou. V jednej miske zmiešame 60 g kečupu, 120 g majonézy, lyžicu cukru, lyžičku údenej papriky a nastrúhanú nakladanú uhorku. Ochutíme soľou a korením podľa osobných preferencií, premiestnime do uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky na neskôr.

V druhom kroku rozdelíme hovädzie mäso na individuálne identické porcie. Klasický americký hamburger má väčšinou 200 g a hrúbku takmer 2 cm. Tak som si ho naporcioval a vytvaroval aj ja. Ale pokojne spravte aj tenšie a menšie 140 g porcie, ak vám chutia menšie a tenšie plátky mäsa. Mäso príliš nestláčajme a vôbec neochucujeme. Soľ a korenie sa pridá tesne pred hodením na gril.

Na záver pripravíme coleslaw. Kapustu rozdelíme na štvrtiny, vyrežeme tvrdú časť a nakrájame na rezančeky. Do kapusty pridáme nastrúhanú mrkvu, dijonskú horčicu, ocot, majonézu, soľ a korenie podľa chuti. Odložíme do chladničky.

Predtým, ako začneme grilovať mäso, odporúčam nachystať všetky veci na skladanie hamburgerov. Nakrájame cibuľu na krúžky, nakladanú uhorku na plátky, paradajky na plátky a prichystáme aj ľadový šalát, žemle, slaninu, hamburgerovú omáčku a coleslaw.

Keď je gril rozohriaty, mäso štedro posolíme a okoreníme z oboch strán a hodíme na gril. K mäsu pridáme aj slaninu. Mäsom nehýbeme a pečieme ho približne 2 minúty. Otočíme ho iba raz, keď je zospodu mäso poriadne skaramelizované. Po otočení mäsa na každú porciu položíme plátok syra a opäť grilujeme, pokiaľ aj druhá strana mäsa krásne neskaramelizuje.

Keď je mäso aj slanina hotová, môžeme vyskladať hamburgery. Najprv na spodnú časť žemle dáme lyžicu hamburgerovej omáčky. Nasleduje mäso so syrom, slanina, ľadový šalát, plátok paradajky, pár koliesok červenej cibule a plátky nakladanej uhorky. Na vrchnú časť žemle tiež dáme lyžicu domácej hamburgerovej omáčky a prikryjeme ňou hamburger. Hotový hamburger môžeme prepichnúť v strede špajdľou, aby držal tvar. Podávame so štedrou dávkou vychladeného coleslawu.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára