utorok 26. novembra 2013

Risotto ai Funghi


Trúfam si povedať, že veľa ľudí ešte poriadne talianske Risotto ani nejedlo. To čo sa v školských jedálňach podávalo v mojej mladosti s tým nemá nič spoločné. Bohužiaľ ani obedové "menúčka" s risottom často nepotešia. Správne risotto má byť vláčne až kašovité a má jemne voňať po kvalitnom bielom víne. Kvalitné suroviny spravia z tohto jednoduchého jedla kulinársky zážitok.

Pre dve osoby potrebujeme:

  • 150g ryže carnaroli (môže byt aj obyčajná guľatozrnná)
  • 1 malú cibuľu
  • olivový olej
  • 1 dcl kvalitného bieleho suchého vína
  • hrsť sušených hríbov
  • 40g masla
  • strúhaný parmezán alebo grana padano
  • domáci nesolený zeleninový alebo kurací vývar
  • mleté biele korenie
  • morská soľ podľa potreby

Postup:

Priznám sa hneď na začiatku - risotto varím kompletne od oka a hore uvedený recept som musel vážiť len kvôli tomuto príspevku.

Začneme tak, že hrsť sušených hríbov zalejeme vriacou vodou aby nám zmäkli. V panvici si rozohrejeme olivový olej (3-4 lyžice) a opražíme na ňom na drobno nasekanú cibuľu do sklovita. Keď začne jemne karamelizovať, pridáme ryžu. Ja dávam jednu hrsť ryže na osobu (približne 75g). Ryžu v žiadnom prípade nepreplachujte! V risotte hrá ryžový škrob dôležitú úlohu a prepláchnutím by sme sa veľkého množstva zbavili.

Ryžu restujeme na cibulke kým sa nezačne trochu prilepovať na dno a strany hrnca. Vtedy prilejeme víno (pol deci na osobu) a necháme odpariť alkohol. Keď sa ryža opäť začne lepiť, začneme pridávať po jednej naberačke vývar. Vývar je najlepšie použiť domáci a nesoliť ho, aby zbytočne nepresolil naše risotto.

Od risotta sa nedá odbehnúť. Treba pri ňom nonstop stáť a dolievať vývar. Po dvoch naberačkách vývaru môžeme do risotta pridať hríby a postupne aj vodu v ktorej sa hríby nechali zmäknúť. Vývar pridávame pokiaľ ryža nie je al dente a súčasne sa vývar odparil do takej miery, že risotto má konzistenciu kaše.

Vtedy risotto odstavíme a pridáme hrudu masla a nastrúhame do neho parmezán. Rozhodne nešetrite parmezánom. Použite aspoň 1 hrnček strúhaného parmezánu na dve osoby (nie utlačeného samozrejme). Dokoreníme troškou bieleho korenia a ak treba, tak aj štipkou soli. Pokiaľ vám nevadia bodky čierneho korenia, pokojne ho použite. Dobre premiešajte a servírujte.

Podávame s hoblinami parmezánu s pohárom toho istého bieleho vína, ktoré sme použili v risotte. Risotto je nutné jesť okamžite. Vyskúšajte si ho pripraviť a nebudete ľutovať.


2 komentáre:

  1. vďaka za skvelý recept, vyskúšala som ho a risotto sa podarilo na 1* :)

    OdpovedaťOdstrániť