pondelok 20. januára 2014

Vegetariánske lasagne


Na blogu ste mohli už vidieť dva talianske recepty. Jeden bol na klasické risotto a druhý na základnú paradajkovú omáčku na cestoviny. Ďalšou klasikou sú určite Lasagne Bolognese. Ja som však dal šancu bezmäsitej verzii. Množstvo mozarelly ho však úspešne zastúpi. Táto verzia lasagní neobsahuje bešamel. Navyše, ak vám ostane paradajková omáčka, môžete ju jednoducho použiť na druhý deň na cestoviny.

Potrebujeme:

  • domáce alebo kupované cesto na lasagne
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malú cibuľu
  • 1 červenú papriku (alebo grilované papriky v oleji)
  • 1 menšiu cukinu (nemusí byť celá)
  • 3 sušené paradajky
  • plechovka lúpaných paradajok
  • soľ
  • korenie
  • trochu oregana (ja mám rád veľa)
  • 3 mozarelly
  • pohár strúhaného parmezánu alebo grana padano
  • šampiňóny (nemusia byť - 5 kusov) 

Postup:

Ak používame kupované cesto, pripravíme ho podľa návodu. Ja som si spravil cesto doma čerstvé - na strojčeku na cestoviny. Domáce cesto netreba predvariť.

Najprv si pripravíme prísady. Cesnak a cibuľu nasekáme na drobno. Papriku, cukinu a šampiňóny nakrájame na malé kúsky. Sušené paradajky prelejeme vriacou vodou. Mozarellu natrháme na malé kúsky a parmezán nastrúhame.

Keď máme všetko pripravené, môžeme začať robiť paradajkovú omáčku. Na oleji jemne opražíme cesnak asi minútu. Pridáme cibuľu a restujeme. Pridáme sušené paradajky, papriku, cukinu a šampiňóny. V tomto štádiu môžeme podliať zeleninu 1dcl vína, vývarom, alebo vodou, nech sa začne trošku dusiť. Po 2-3 minútach pridáme lúpané paradajky. Zmes dusíme a miešame pokiaľ všetky prísady nezmäknú (asi 10 minút). Dochutíme oreganom, soľou a korením.

Keď máme paradajkovú omáčku hotovú, môžeme vrstviť lasagne v zapekacej nádobe. Každá vrstva lasagní začína cestovinou, na ktorú dáme paradajkovú omáčku. Na omáčku natrháme mozarellu a posypeme parmezánom. Takéto vrstvy spravíme minimálne tri. Pričom "nultá" vrstva je iba paradajková omáčka, aby sa nám cestovina nepripiekla o dno nádoby.

V zapekacej nádobe pečieme lasagne pri 160 stupňoch približne 40 minút. Na záver môžeme pridať teplotu na 200 stupňov, ak chceme mať jemne hnedý povrch. Lasagne sú najlepšie čerstvé, ale výborné sú aj ohrievané na druhý deň.

Ako som už spomínal, zvyšok paradajkovej omáčky nechajte vychladnúť a dajte do chladničky. Je skvelá s cestovinami penne.


13 komentárov:

  1. Aaaaaaaaaaaano, aaaaaaaano! Mňaaaaam! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tieto zeleninové lasagne sú úplne úžasné lepšie ako bolonske odporúčam 🤤🙂

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Parmezan nie je vegetariansky a tusim ze ani ten grana padano.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Parmezan nie je vegetariansky a tusim ze ani ten grana padano.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi si mýlite pojmy: vegetariánske - čiže bez mäsa oba syry sú z mlieka a tým pádom sú ok ... vegánske - tu sa vylučujú živočíšne produkty ako syr,mlieko,vajcia.... recept je super

      Odstrániť
    2. myslim si ze Karin narazala na fakt, ze vacsina syrov pouziva pri vyrobe syridlo zivocisneho povodu. Samozrejme daju sa zohnat vegetarianske syry so syridlom rastlinneho povodu, ale to by uz nebol parmezan. Akurat sa mi nechcelo rozpisovat.

      Odstrániť
    3. Myslím si, že i s živočišným syřidlem je to stále vegetariánský produkt. Opět, problémem by bylo pro vegany :)

      Odstrániť
  5. Takže váš super recept je jako vegetariánský naprosto v pořádku. Pouze do veganské varianty by patřil sýr rostlinný

    OdpovedaťOdstrániť