streda 4. decembra 2013

Škoricový trhací "chlieb"


Chlieb? Bochník? V podstate je to jedno. Keďže sú Vianoce o tri týždne tu, povedal som si, že by som sa mal podeliť o tento skvelý recept. Fantastické na ňom je, že po upečení ho len vyklopíme z formy a ledabolo si z neho všetci doma môžu odtrhávať. Inšpiroval som sa na tomto webe.

Na cesto potrebujeme:

  • 375g múky hladkej
  • 50g cukru
  • 7g sušeného droždia
  • štipka soli
  • 60g rozpusteného masla
  • 125ml mlieka (alebo 75ml mlieka a 50g vody ak robíme kvások z droždia)
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu (napr. z Marks & Spencer)

Na náplň

  • 200g kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžičky škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orechu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého nového korenia (tajná prísada, nemusí byť)
  • 60g rozpusteného zhnednutého masla

Postup:

Keďže používame instantné droždie, netreba si zarábať kvások a cesto vykysne. Ak si však chcete byť istí, pokojne najprv zmiešajte droždie, vodu a štipku cukru a nechajte 10 minút oddýchnuť. Toto cesto je veľmi jednoduché na prípravu. V dvoch nádobách premiešame zvlášť suché a mokré prísady. Čiže múku, cukor, droždie, soľ do jednej misky a mlieko, vajcia, vanilkový extrakt a rozpustené maslo do druhej. 

Prísady dobre premiešame a nakoniec dáme do jednej nádoby a vytvoríme cesto. Necháme vykysnúť pri izbovej teplote asi 60 minút. Medzitým si pripravíme maslo tak, že ho necháme pomaličky rozpustiť a zhnednúť, čo mu dodá fantasticky orieškovú vôňu. Zvlášť premiešame cukor s koreninami.

Po vykysnutí cesto rozváľame na veľký obdĺžnik, potrieme maslom a posypeme cukrovou zmesou. Cesto nakrájame na 7cm vysoké pásy, poukladáme na seba, nakrájame a poukladáme do formy. Necháme kysnúť ďalších 50-60 minút vo forme. V žiadnom prípade nedávajte bochník hneď piecť. Ak ho nenecháte druhý krát vykysnúť, bude tuhý.

Pečieme v rúre predhriatej na 170 stupňov 30-50 minút. Áno, veľmi nepresný údaj. Každý máme inú rúru a každému cesto inak vykysne. Prepečenie treba kontrolovať špajdľou.

Ak chceme recept ešte vylepšiť, môžeme zmiešať hrudu masla s niekoľkými lyžicami cukru a štipkou škorice a vytvoriť škoricový karamel, ktorým bochník polejeme (prísady od oka, nie sú v recepte). Ak máme karamel príliš hustý, môžeme ho zriediť mliekom a znovu prevariť do žiadanej konzistencie.

Podávame teplý ku káve a čaju. Spotrebujeme ideálne ešte v deň prípravy.


8 komentárov:

  1. <3 Ooooch. Dovoľ mi premenovať Moja Kuchyňa na Moja smrť. Toto musím vyskúšať!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. krásny blog a dokonalé fotky :) som rada, že som ho (úplne náhodou) našla. teším sa na ďalšie posty :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, ja sa teším na ďalšie návštevy a komentáre :)

      Odstrániť
  3. vdaka za super recept, vsetkym doma velmi chutil :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem za otestovanie! Dufam ze aj dalsie recepty budu chutit :)

      Odstrániť
  4. normálne,že slintám ! :D úžas! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem :) Vyskusaj doma. Je to velmi jednoduchy recept.

      Odstrániť