nedeľa 12. januára 2020

Základný vanilkový cupcake s čokoládovým krémom (aj bezlepkový)


Pozor, pozor... Toto je pravá chuťovo-fotografická bomba. Konečne som našiel super recept na základný vanilkový cupcake. Tento recept je natoľko dobrý, že bude veľmi pravdepodobne v budúcnosti obmieňaný v ďalších receptoch. Výsledkom je super jemný cupcake (nie muffin), od ktorého sa dá odpichnúť ďalej.

Recept postačí na 10-12 cupcakov tradičnej veľkosti. Poleva postačí tak na 24 skromne ozdobených cupcakov. Ale ja na poleve nešetrím a trpezlivo som ju ochutnával, aby som sa uistil, že mám pre vás perfektný recept.

Potrebujeme:

  • 200 g múky hladkej (alebo 175 g bezlepkovej)
  • 1 aj 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 125 g roztopeného masla
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 2 veľké alebo 3 malé vajcia
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový lusk

Na polevu:

  • 200 g krémového syra (napr. Philadelphia) izbovej teploty
  • 250 g mascarpone izbovej teploty
  • 200 g práškového cukru
  • 40g kvalitného holandského kakaa
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

Postup je skutočne jednoduchý. Rúru predhrejeme na 180 stupňov (teplovzdušnú na 160). Do väčšej nádoby dáme prvé štyri (suché) prísady a dobre premiešame metličkou. Do druhej nádoby druhé štyri prísady a prešľaháme metličkou. Vlejeme zmes k suchým prísadám a 2 minúty ručne šľaháme metličkou.

Niekto môže tvrdiť, že 2 minúty spracovávania cesta je priveľa. Ja mám však rád cupcaky pevné a dobre vyberateľné z košíčkov. Miesením sa uvoľňuje lepok v múke. Ak chcete cupcake, ktorý sa takmer rozpadne v ústach, prísady miešajte iba pokiaľ sa nespoja. Ak máte radi tuhé cupcaky, miešajte dlhšie. Maximálne však 3 minúty. U bezlepkovej verzie je to viac menej jedno, takže miešajte pokojne dlhšie, aby sa zmes dobre prepracovala.

Zmes dáme do pripravenej formy ideálne naberačkou na zmrzlinu a pečieme presne 20 minút. Po vybraní z rúry necháme vychladnúť.

Na krém zmiešame krémový syr a mascarpone izbovej teploty, pokiaľ nevznikne rovnomerná hmota bez hrudiek. Po tretinách vmiešame cukor. Ja to rád robím ručne, aby cukor nebol po celej kuchyni. Na záver po lyžiciach pridávame kakao. Ak má niekto rád horkejší krém, pridajte kakao alebo uberte cukor. Tento krém nie je extrémne sladký. Vanilkový extrakt je voliteľný a môžete ho pridať v ktoromkoľvek kroku.

Keď majú cupcaky izbovú teplotu, zdobíme ich krémom. Krém dobre drží aj pri izbovej teplote a nie je nutné ho uchovať v chlade. Ak ich nejete okamžite, dajte cupcaky do vzduchotesnej nádoby nech nevyschnú.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!

Mňam.



8 komentárov:

  1. recept na dobre vanilkove cupcakes musi mat kazdy, kto rad pecie :) ja som vyskusal uz straaasne vela receptov na vanilla cupcakes a som rad, ze tiez som nasiel ten svoj "naj".

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak ide o iny ako tento tu, kludne sa podel, rad vyskusam dalsi

      Odstrániť
    2. rad sa podelim o recept: 160 g muky (idealne hladkej tortovej), 1/2 CL prasku do peciva, 1/4 CL soli - suchu zmes preosej a zmiesaj v mensej miske. V odmerke zmiesaj 130 g plnotucneho mlieka s 1 CL vanilkovou pastou alebo extraktom. Vo vacsej miske slahaj 85 g zmaknuteho masla a 145 g cukru krupica cca 3 - 5 min, zmes by mala byt svetla a nadychana. Pridaj 1 velke vajicko a slahaj este asi minutu, alebo kym sa vsetko nespoji. Napokon uz len na najnizsich otackach mixera pridavas suchu zmes nastriedacku s vanilkovym mliekom (3 casti suchej zmesi, 2 casti vanillkoveho mlieka) a premiesavas len dokym sa vsetko nespoji na hladke cesto. To vystaci na 12 ks cupcakes, pecies asi 20 min pri 170 stupnoch. Pre mna najlepsie vanilkove cupcakes :)

      Odstrániť
    3. co sa tyka kremu, najradsej mam vanilkovy swiss meringue buttercream alebo ganache, mam rad jednoduche veci :) ale k vanilkovemu cestu sa hodi naozaj asi vsetko, od karamelu cez ovocne kremy atd atd... do cesta mozes pridat nastruhanu citrusovu koru, whatever... proste sa to vzdy da obmenit :D

      Odstrániť
  2. Prave ich peciem. Pridala som citronovu koru. Cesto je vyborne

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cesto fantastické akurat že dala som ich chladit von na schody a co sa stalo prišiel synov stavac a pochutil si na 7 ks,tak že peciem zas☺

      Odstrániť
    2. Fiha, stavac ma riadny apetit. Snad ho potom nebolelo brucho :) A dufam ze sa druha varka podarila. Dakujem za reakciu!

      Odstrániť