piatok 6. marca 2015

Tarte au citron


Ak navštevujete blog už dlhšie, určite ste si všimli že sa tu objavujú skôr tradičné recepty. Tento recept je presne taký. Ide o klasický recept, ktorý už má svoju históriu, pripravený je rýchlo a nevyžaduje veľa špeciálnych prísad.

Toto je skutočne citrónová bomba. Skvelo chutí aj v lete, ale aj v zime keď je sezóna citrusov v plnom prúde. Tak poďme na vec.

Na cesto potrebujeme:

  • 175g hladkej múky 00
  • 25g práškového cukru
  • štipku soli
  • 100g masla
  • 1 vajce

Na náplň potrebujeme:

  • kôru a šťavu zo 4 citrónov
  • 225g kryštálového cukru
  • 125ml smotany na verenie (môžete použiť aj smotanu na šľahanie ak chcete zjemniť chuť)
  • 5 vajec
  • štipku soli
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

Krehké cesto spravíme tak, že dobre premiešame múku s cukrom a v kuchynskom robotovi premixujeme. Pridáme na kocky nakrájané maslo a pulzujeme. Ak nemáte kuchynského robota, pokojne môžete prstami zapracovať maslo do múky s cukrom. Chceme docieliť konzistenciu strúhanky. Pracujte ale rýchlo, ináč prstami rozpustíte maslo a to nechceme. Keď je zmes homogénna, pridáme jedno vajce a vypracujeme cesto. Ak ste pridali veľmi malé vajce, možno bude treba pridať polievkovú lyžicu studenej vody aby sa vám cesto spojilo.

Cesto môžeme dať na hodinu do chladničky, aby nám lepšie držalo. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 2-3 milimetrov, vložíme do vrúbkovanej formy s vyberateľným dnom a popicháme vidličkou. Cesto pečieme na slepo (bez náplne) v rúre predhriatej na 200 stupňov asi 10 minút. Ja som cesto zaťažil hrncom, aby sa mi nevydulo. Po 10 minútach odstránime záťaž a pečieme ešte ďalších 10 minút bez náplne. Cesto necháme vychladiť na izbovú teplotu.

Kým sa cesto chladí, pripravíme si náplň. Tá je veľmi jednoduchá. Najprv ostrúhame kôru zo všetkých citrónov a potom ich odšťavíme. Pridáme cukor, smotanu, vajcia a štipku soli. Zmes je najlepšie rozmiešať ponorným mixérom do hladka.

Keď máme cesto vychladené a zmes pripravenú, predhrejeme rúru na 170 stupňov. Aby sme tart pekne naplnili, odporučujem ho vložiť do rúry a priamo v predhriatej rúre ho naplniť tekutou citrónovou zmesou. Pečieme približne 30 minút. Koláč je upečený vtedy, keď je už tuhý, ale ak s ním zatrasiete v rúre, tak v strede sa bude ešte jemne vlniť. Necháme vychladiť.

Podávame vychladený a posypaný práškovým cukrom. Ak ste ho skúšali, prosím dajte mi vedieť v komentároch.


9 komentárov:

  1. Teda to vypadá lákavě, moc krásné foto..hezký den..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. nádhera a prekvapivo ľahká príprava :) myslíte, žeby som mohla použiť aj klasickú okrúhlu formu ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem za odozvu! urcite sa da pouzit aj okruhla forma, ale manipulacia s cestom bude o dost tazsia a je mozne ze hrany cesta bez zatazenia vpadnu smerom dnu, ja sa snazim robit recepty co najjednoduchsie a aby vzdy podla receptu vysli, ale za ziadnu modifikaciu nerucim :)

      recept je skutocne jednoduchy a jedina nastraha je cesto. ale sikovnejsi clovek si urcite poradi aj s klasickou okruhlou formou. Hlavne zatazit cesto ked pecieme na slepo ;)

      Odstrániť
    2. ďakujem za radu :) okrúhla forma, ktorú mám, má odnímateľné dno, tak hádam to pomôže

      Odstrániť
  3. Veľmi dobre, úžasný recept. Mala som sklenenú formu ale podarilo sa. Cesto super, s plnkou som piekla trošku dlhšie asi 45min. Podávala som so šľahačkou navyše. Odporúčam A ďakujem za super nápad..;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za odozvu! Každý komentár ma vždy veľmi poteší. A súhlasím, každá rúra pečie inak, treba to robiť aj od očka :)

      Odstrániť
  4. Moj uplne najoblubenejsi :) skusala som uz mnozstvo receptov ale nakoniec som zostala pri tomto, hoci najjednoduchsom.

    OdpovedaťOdstrániť