štvrtok 30. apríla 2015

Arašídové košíčky - peanut butter cups


Ak ste mali niekedy možnosť vyskúšať americké Reese's peanut butter cups, tak ste ich veľmi pravdepodobne buď milovali, alebo nenávideli. Po prvom kúsku som mal zmiešané pocity. Ale pri druhom to bolo jasné. Jemne slané arašidové maslo a čokoláda - to bude fungovať. Dnes je ich dostať v špecializovaných predajniach aj na Slovensku. Táto domáca verzia nie je chuťovo identická, ale je fantastická a chutila aj konzervatívnejším konzumentom. Recept som použil od Donny Hay.

Potrebujeme:

  • 250g čokolády (ideálne 50%)
  • 130g jemného arašidového masla
  • 115g medu
  • štipku soli

Postup:

Ako ste asi vytušili podľa zoznamu prísad, nepôjde o žiadne kulinárske umenie. Čokoládu rozpustíme so štipkou soli vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

V najmenšej nádobe akú máme, rozpustíme na najslabšom ohni med a arašidové maslo a dobre premiešame. Zmes pokojne ochutnajte. Keďže zbožňujem slaný karamel, tak som do zmesi pridal ešte štipku soli. Netreba zabúdať, že aj arašidové maslo je mierne slané, takže s tou soľou opatrne. Zmes odstavíme.

Výsledný produkt získame tak, že do každého papierového košíčka najprv dáme trošku čokolády, ktorú roztrieme po stranách lyžičkou a následne necháme vychladnúť. Potom pridáme do každého košíčka arašidovo-medovú zmes a necháme mierne stuhnúť. Na záver každý košíček ešte zvrchu prelejeme zvyškom čokolády. Na záver ich necháme hodinu stuhnúť v chladničke.

Keďže rozmery košíčkov sú rôzne, neviem vám povedať, koľko ich spravíte. My sme ich spravili približne 25. Košíčky je ideálne udržiavať v chlade. V mrazničke vydržia večne (reálne pár dní). Máte aj vy radi kombináciu čokolády a arašidového masla? Dajte mi vedieť!

9 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Dakujem, konecne viem ako sa tato Slovenska klasika vola :)

      Odstrániť
  2. Ja zboznujem Reese's. Kto by ich nemilova?! Jedine tak chudak s alergiou na arasidy alebo na cokoladu.
    Kde sa daju kupit v SR? Ja viem ze sa daju kupit v Rakusku. Prosim prosim prosim napis.
    Mas to neskutocne krasne nafotene. Fakt nadrhera.
    Inak ja som robila kolac inspiracia Reese's: http://karolina-azzaro.blogspot.sk/2015/04/cokoladovo-peanutbutter-kolac-reeses.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujeme, foto ako vzdy top-art.sk :)
      Co sa tyka reese's a ostatnych zahranicnych potravin, tak tu - http://www.seoulplaza.sk odporucam ale navstivit kamenny obchod. Sortiment je ovela vacsi ako na webe

      Odstrániť
    2. Myslis Korejcov za Slovnaftkou pri Poluse :)?! To je moj najoblubenejsi obchod v BA. Je absolutne skvely. Len uz veeelmi dlho hladam u nich jeden druh muky. Podario sa mi ho u nich vykupit. Teraz maju dake problemi s objednanim novej. Tak som dufala ze mi das daky tajny tip kde este maju USA potraviny v BA.

      Odstrániť
    3. Akurát ich majú v Kauflande v akcii, hneď som ich kúpil 😂

      Odstrániť
  3. Dnes som robila. Su uplne super. Nevydrzali mam ani do vecera!!! Keby to bolo mozne, hned vam pridam aj foto ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma velmi tesi. Ved uploadni niekam online a daj sem link, rad si to pozriem a urcite aj ostatni :)

      Odstrániť
  4. Najoblubenehsie potraviny z USA vratane skvelych Reese's najdete aj na eshope www.foodandcandy.sk.

    OdpovedaťOdstrániť