pondelok 22. júla 2019

Focaccia

Tento recept je na prvý pohľad veľmi jednoduchý. A on aj skutočne je. To však neznamená, že výsledok je priemerný. Práve naopak. Ak máte prístup ku kvalitnému panenskému olivovému oleju, čerstvému rozmarínu a vločkovej soli, odpálite focacciu na úplne inú úroveň. Fantastická je aj prepolená a plnená, ako sendvič na výlet. Cesto je veľmi podobné cestu na pizzu.



Potrebujeme (1 plech):

  • 500 g hladkej múky
  • 350 ml vody
  • 7 g instantného droždia
  • 14 g soli
  • panenský olivový olej
  • rozmarín
  • vločková soľ (nemusí byť)

Postup:

Do múky pridáme droždie a soľ a poriadne premiešame. Pridáme všetku vodu a miesime minimálne 10 minút. Toto cesto je veľmi tekuté. V žiadnom prípade nepridávajte múku. Radšej si pomôžte krájačom na cesto (pozrite video dole). Po 10 minútach by sa cesto malo začať pomaly odlepovať od pracovnej dosky. Vtedy ho premiestnime do naolejovanej nádoby a necháme kysnúť, pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.

Keď máme cesto vykysnuté, premiestnime ho na štedro naolejovaný plech a prstami roztlačíme na veľmi tenkú placku. V Taliansku existuje tenká focaccia, ale aj hrubá focaccia. Ja som v tomto recepte spravil skôr tú hrubšiu verziu, ktorá sa dá plniť. Cesto na povrchu polejeme štedro olivovým olejom, posypeme rozmarínom a vločkovou soľou. Dáme predohriať rúru na 250 stupňov a pečieme do zhnednutia približne 12 až 15 minút. Po upečení môžete focacciu poliať ešte raz olivovým olejom.

Čerstvá focaccia je fantastická dobrota. Preto ju môžete konzumovať okamžite. Ideálne ako príloha k syrom, šunkám, olivám, salámam, pečenej zelenine, alebo plnené.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára