pondelok 8. júla 2019

Jahodové guľky z tvarohového cesta

Začiatkom leta je už jahôd v našej záhradke menej. Pre tieto posledné jahody, ktoré sú už väčšinou menšie, máme však tiež skvelé využitie. Sú ideálne na jahodové guľky. Občas ich robím z cesta zemiakového, ale tentokrát sme si spravili po dlhom čase guľky z tvarohového cesta. Guľky môžeme jesť okamžite, alebo zamraziť. V mrazničke v dobre uzavretej nádobe vydržia rok.



Potrebujeme (približne 20 guliek):

  • 500 g mäkkého plnotučného tvarohu
  • 2 vajcia
  • 300 g hrubej múky plus na posypanie pracovnej dosky
  • 20 malých jahôd
  • štipka soli (netreba)
  • strúhanku alebo orechy s cukrom na posypanie podľa chuti
  • rozpustené maslo podľa chuti

Postup:

Tvaroh s vajciami a štipkou soli vymiešame do homogénnej zmesi. Postupne pridáme hrubú múku. Ak náhodou cesto ostane extrémne vlhké, múžeme ešte pridať extra lyžicu múky, ale hore uvedené množstvo mi postačilo na vytvorenie cesta, s ktorým sa dá dobre pracovať. 

Hotové cesto si zatiaľ odložíme do chladničky. Očistíme a odstopkujeme jahody a pripravíme si vriacu vodu vo veľkom hrnci. Cesto vyberieme z chladničky a vytvoríme z neho vaľčeky. Z vaľčeka odkrajujeme nožom kúsky cesta, z ktorého vytvarujeme v pomúčenej dlani kruh. Do jeho stredu vložíme jahodu a cesto opatrne uzavrieme a vytvarujeme guľku. Keď sme vytvorili všetky guľky, vhodíme ich do vriacej vody na približne 5 minút.

Hotové guľky vyberieme sitkom a okamžite podávame s našou obľúbenou posýpkou. Ja mám najradšej strúhanku s cukrom, alebo orechy s cukrom. Ale fantázii sa medze nekladú. Ak guľky nechceme jesť okamžite, môžeme ich nechať vychladnúť na plechu (uvarené) a zamraziť. 

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára