sobota 11. júla 2020

Jahodová galetka

Jahodových receptov mám na blogu viacero. Keď však príde ich sezóna, vždy sa mi zachce experimentovať. Tentokrát som stavil na istotu. Francúzsky Galette je rustikálny koláč z krehkého cesta, ktorý nepotrebuje formu. A jahody sú pre neho ako stvorené.

Potrebujeme (na jednu galetku):

  • 450 g jahôd
  • 50 g práškového cukru
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 175 g hladkej múky
  • 30 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • štipku soli

Postup:

Najprv si pripravíme náplň. Očistíme a nakrájame jahody na menšie kúsky. Jahody posypeme 50 gramami cukru a škrobom. Necháme macerovať, pokiaľ si pripravíme cesto.

Múku, 30 g cukru, maslo a štipku soli premiešame medzi prstami, alebo v kuchynskom robotovi. Keď zmes pripomína vlhký piesok, pridáme vajce a vypracujeme cesto. Krehké cesto na manipuláciu vyžaduje určitú dávku zručnosti. Ak sa necítime dostatočne skúsene, dáme cesto vychladnúť na hodinu do chladničky.

Keď máme cesto aj jahodovú náplň pripravenú, môžeme predohriať rúru na 170 stupňov. Cesto vyvaľkáme do približného tvaru kruhu tak, aby nám po okraji ešte ostala približne 4 cm rezerva na preloženie. Cesto môže byť pomerne lepivé, takže odporúčam dosku priebežne posýpať múkou. Cesto prenesieme na plech pomocou valčeka. Do stredu rovnomerne rozmiestnime macerované jahody. Jahody sa snažíme naberať tak, aby sme z nich precedili čo najväčšie množstvo šťavy. Na záver hranu cesta postupne preložíme smerom do stredu.

Pečieme v rúre predohriatej na 170 stupňov približne 30 minút, alebo do jemného zhnednutia. Koláč podávame vlažný, alebo studený a posypaný práškovým cukrom. 

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára