štvrtok 31. októbra 2013

Sviatočný rodinný obed - grilované kura so zeleninou


Väčšina Slovenska bude dnes so svojimi blízkymi, tak prečo nevyužiť skvelú sezónnu zeleninu a neposedieť si pri fantastickom jedle? Jesenná zelenina je v top forme a môj obľúbený sladký zemiak zapadá do choreografie aspoň farbami. Výhodou nasledovného receptu je, že nevyžaduje skoro žiadnu námahu. Všetko za vás urobí rúra na pečenie.

Potrebujeme (pre 3-4 osoby):

  • Kura o hmotnosti približne 1,5 kg
  • malú tekvicu Hokkaido
  • 3 malé sladké zemiaky
  • 3 veľké mrkvy
  • soľ, korenie, olej, prípadne husaciu masť na ochutenie zeleniny


Príprava:

Toto jedlo je extrémne jednoduché na prípravu a jediné dôležité je načasovanie. Ja odporúčam piecť kura pri vyššej teplote a tomu prispôsobujem celú prípravu. Rúru predhrejeme na 230 stupňov. Kým sa rúra predhrieva, umyjeme zeleninu a kura. Kura stačí dobre zasoliť a okoreniť. Kvalitné kura podľa mňa netreba podlievať olejom, pridávať maslo ani koreniť inými bylinami (aspoň v tomto recepte). Dokonca nedávam ani citrón do dutiny, aby zbytočne nevytváral paru a kura ostalo krásne chrumkavé. Tekvicu vydlabeme a nasekáme na mesiačiky. Mrkvu a zemiaky netreba lúpať, stačí nakrájať.


Jedlo je optimálne pripraviť v jednom veľmi veľkom plechu s nepriľnavým povrchom, aby vypečený tuk z kuraťa ochutil zeleninu. Postup je nasledovný:

  • Do rúry dáme plech so zasoleným kurčaťom
  • po 45 minútach pridáme mrkvu ktorú dobre premiešame s výpekom spod kuraťa, osolíme, okoreníme
  • po ďalších 10 minútach pridáme tekvicu, tiež potrieme výpekom z kuraťa a dochutíme priamo v plechu
  • po ďalších 10 minútach pridáme sladký zemiak a opäť zopakujeme procedúru
  • po 30 minútach vyberieme plech z rúry a podávame 

Celá príprava zaberie teda približne hodinu a pol. Ak máte radšej tvrdú mrkvu ako ja, môžete ju pridať naraz s tekvicou, alebo nakrájať všetko na menšie časti a pridať všetku zeleninu až po hodine pečenia na 30 minút.

Ak pripravujeme pokrm na dvoch plechoch, je dobré k zelenine pridať tuk z kuraťa alebo husaciu masť a nepoužiť iba olej, nech má jedlo grády. Recept sa môže zdať byť príliš jednoduchý a neobsahuje žiadne špeciálne koreniny ale v jednoduchosti je krása. Priplaťte si za kvalitné suroviny a nebudete ľutovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára