pondelok 28. októbra 2013

Dokonalý domáci chlieb


Prečo je tento chlieb dokonalý? Lebo je chutnejší a lacnejší ako kupovaný, vydrží dlhšie čerstvý a netreba ho dlho miesiť. Je to taký malý zázrak a trvalo mi niekoľko mesiacov kým som recept priviedol k dokonalosti.

Celý recept využíva dva princípy prípravy. Jeden je takzvaný no-knead-bread, alebo chlieb ktorý netreba miesiť. Nebudem sa tu hrať na to že som objavil Ameriku. Tento spôsob zažil neuveriteľný boom na internete v roku 2006. Pôvodný recept je dostupný na webe NY Times. V českom jazyku napísal návod na tento no-knead-bread aj pán Cuketka na svojom webe. Tento recept sám o sebe je super a produkuje lepší chlieb ako kúpite v obchode. Výhoda základného receptu je, že večer premiešame prísady a ráno prenesieme vykysnuté cesto na pomúčenú utierku a po druhom vykysnutí pečieme. Netreba teda ani kuchynského robota, ani silné ruky na miesenie cesta. Nevýhoda je že cesto je extrémne riedke (zle sa s ním pracuje) a chuť je dosť dobrá, ale dá sa zlepšiť.

Druhý princíp ktorý môj recept používa je kvások a ide teda o kváskový chlieb (angl. sourdough). Všetko okolo kvásku a jeho použití fantasticky zhrnula Maškrtnica na svojom webe. Pred prípravou mojej verzie odporúčam prečítať všetko v článku od Maškrtnice. Hlavne pokiaľ si chcete založiť vlastný kvások. Ak máte záujem o môj kvások, tak vám ho rád namnožím. Stačí napísať do komentáru. Už som sa o neho delil a ľudia z neho úspešne pečú svoje chleby doma. Ak však nie ste z okolia Bratislavy, pozrite si kváskovú mapu, alebo si založte kvások vlastný, Recept na prípravu kvásku môžete nájsť napríklad tu.


Potrebujeme:

  • 80 g kvásku (v pomere múky a vody 1:1 - na obrázku hore)
  • 80 g múky celozrnnej ražnej (odporúčam Kuchenmeister)
  • 320 g múky T650 (odporúčam mlyn Pohronský Ruskov)
  • 300 g vody
  • 2 čajové lyžičky soli (asi 10 gramov)
Oba druhy múky sú bežne dostupné vo väčšine reťazcov, ale môžete použiť ľubovoľnú chlebovú T650 a ľubovoľnú inú celozrnnú múku.


Postup:

Ja chcem mať chlieb pripravený okolo obeda a prípravu časujem nasledovne. Okolo 22:00 premiešam všetky prísady a nádobu zakryjem potravinovou fóliou. Ráno okolo 9:00 vyklopím cesto na pomúčenú dosku a opatrne premiesim a dám do ošatky druhý krát kysnúť. 10:30 zapínam rúru na 250 stupňov. Do rúry treba dať hneď na začiatku hlinenú alebo sklenenú nádobu s pokrievkou, v ktorej chlieb budeme piecť. O 11:00 vložím do rozohriatej nádoby cesto, prikryjem pokrievkou a pečiem pri nezmenenej teplote do 11:30. Potom znížim teplotu na 210 stupňov a dopekám odokrytý do 11:45. Chladím na chladiacej mriežke.

Ešte raz jednotlivé kroky bez obkecov:
  1. premiesime prísady (stačí minútu aby sa dobre spojili)
  2. necháme kysnúť minimálne 8 hodín
  3. premiesime (vytlačíme vzduch z cesta a preložíme do ošatky ak máme)
  4. necháme kysnúť minimálne 1 hodinu
  5. pečieme v predhriatej zavretej nádobe pri 250 stupňoch 30 minút
  6. dopekáme 15 minút v odokrytej nádobe pri 210 stupňoch
Doby kysnutia sa môžu dramaticky meniť podľa izbovej teploty. Prvý krát odporúčam konzumovať chlieb len s maslom a soľou. Keď si ho raz doma pripravíte, už nikdy nebudete chcieť iný. Ja ho pečiem 2-3 krát do týždňa.

2 komentáre: