Chlieb? Bochník? V podstate je to jedno. Ide o recept ktorý je u nás veľmi obľúbený a konečne sme pre vás natočili k nemu aj video. Fantastické na ňom je, že po upečení ho len vyklopíme z formy a ledabolo si z neho všetci doma môžu odtrhávať. Inšpiroval som sa na tomto webe.
Na cesto potrebujeme:
- 375g múky hladkej
- 50g cukru
- 7g sušeného droždia
- štipka soli
- 60g rozpusteného masla
- 125ml mlieka (alebo 75ml mlieka a 50g vody ak robíme kvások z droždia)
- 2 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu (napr. z Marks & Spencer)
Na náplň
- 200g kryštálového cukru
- 1 polievková lyžica škorice
- 1/2 čajovej lyžičky muškátového orecha
- 1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu (tajná prísada, nemusí byť)
- 60g rozpusteného zhnednutého masla
Postup:
Keďže používame instantné droždie, netreba si zarábať kvások a cesto vykysne. Ak si však chcete byť istí, pokojne najprv zmiešajte droždie, vodu a štipku cukru a nechajte 10 minút oddýchnuť. Toto cesto je veľmi jednoduché na prípravu. V dvoch nádobách premiešame zvlášť suché a mokré prísady. Čiže múku, cukor, droždie, soľ do jednej misky a mlieko, vajcia, vanilkový extrakt a rozpustené maslo do druhej.
Prísady dobre premiešame a nakoniec dáme do jednej nádoby a vytvoríme cesto. Necháme vykysnúť pri izbovej teplote asi 60 minút. Medzitým si pripravíme maslo tak, že ho necháme pomaličky rozpustiť a zhnednúť, čo mu dodá fantasticky orieškovú vôňu. Zvlášť premiešame cukor s koreninami.
Po vykysnutí cesto rozváľame na veľký obdĺžnik, potrieme maslom a posypeme cukrovou zmesou. Cesto nakrájame na 7cm vysoké pásy, poukladáme na seba, nakrájame a poukladáme do formy. Necháme kysnúť ďalších 50-60 minút vo forme. V žiadnom prípade nedávajte bochník hneď piecť. Ak ho nenecháte druhý krát vykysnúť, bude tuhý.
Pečieme v rúre predhriatej na 170 stupňov 30-50 minút. Áno, veľmi nepresný údaj. Každý máme inú rúru a každému cesto inak vykysne. Prepečenie treba kontrolovať špajdľou.
Ak chceme recept ešte vylepšiť, môžeme zmiešať hrudu masla s niekoľkými lyžicami cukru a štipkou škorice a vytvoriť škoricový karamel, ktorým bochník polejeme (prísady od oka, nie sú v recepte). Ak máme karamel príliš hustý, môžeme ho zriediť mliekom a znovu prevariť do žiadanej konzistencie.
Podávame teplý ku káve a čaju. Spotrebujeme ideálne ešte v deň prípravy.
Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!
<3 Ooooch. Dovoľ mi premenovať Moja Kuchyňa na Moja smrť. Toto musím vyskúšať!
OdpovedaťOdstrániťUrčite vyskúšaj, budeš sa zalizovať!
Odstrániťkrásny blog a dokonalé fotky :) som rada, že som ho (úplne náhodou) našla. teším sa na ďalšie posty :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, ja sa teším na ďalšie návštevy a komentáre :)
Odstrániťvdaka za super recept, vsetkym doma velmi chutil :)
OdpovedaťOdstrániťdakujem za otestovanie! Dufam ze aj dalsie recepty budu chutit :)
Odstrániťnormálne,že slintám ! :D úžas! :)
OdpovedaťOdstrániťDakujem :) Vyskusaj doma. Je to velmi jednoduchy recept.
Odstrániť