nedeľa 13. októbra 2019

Najlepšia čokoládová torta


Táto torta je zameraná na čokoholikov. Zhodou okolností ide o moju prvú tortu na objednávku. Pár krát som uvažoval nechať si ju pre seba, ale odolal som. Je to skutočná bomba. Torta má tri rovnaké vrstvy podobné klasickému "Brownie" a krém je jednoducho nebeský. Inšpiroval som sa receptom z BBC Good Food.

Na korpus potrebujeme:

  • 200g najkvalitnejšej čokolády akú zoženiete (Napr Lindt 70%)
  • 200g masla 
  • 125 silnej kávy alebo 3 shoty espressa
  • 200g hladkej múky 00
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 400g trstinového cukru
  • 25g kakaového prášku
  • 3 vajcia z voľného výbehu (v mojom prípade od babičky)
  • 75ml cmaru (predáva sa aj pod názvom zakysané podmaslie)
  • 2 štedré štipky soli
  • 50g čokolády na varenie (na hobliny/poliatie na záver)

Na krém potrebujeme:

  • 200g najkvalitnejšej čokolády akú zoženiete (Napr Lindt 70%)
  • 250g smotany na šľahanie (ideálne 33% tuku)
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 štedrú štipku soli


Postup:

Samotný postup je vlastne veľmi jednoduchý. Suroviny na korpus pripravíme v troch nádobách. V prvej zmiešame múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, cukor a kakao. V druhej rozpustíme vo vodnom kúpeli čokoládu, maslo, kávu a soľ. V tretej premiešame cmar a vajíčka. Keď máme všetky zmesi homogénne, všetky spolu premiešame vo veľkej nádobe, pokiaľ sa všetky prísady nespoja. Vznikne riedke cesto, ktoré pečieme v troch 18cm formách pri teplote 175 stupňov 25-30 minút, v dvoch 18 cm formách pri teplote 180 stupňov 40-50 minút, alebo v jednej väčšej forme pri teplote 160 stupňov asi 85-90 minút. Prepečenie kontrolujeme špajdľou.

Kým sa pečie korpus, rozpustíme čokoládu, cukor a smotanu na veľmi jemnom plameni. Odstavíme a na záver dáme do chladničky stuhnúť na približne 1-2 hodiny. Keď je čokoládová zmes tuhšia, vyšľaháme ju ručným mixérom do čokoládovej peny.

Pokiaľ sme korpus piekli v celku, vychladnutý ho opatrne rozrežeme. Vrstvy korpusu spojíme tenkou vrstvou krému. Na záver korpus pokryjeme po celom povrchu zvyškom krému. Ak chceme, použijeme 50g čokolády na varenie na výrobu čokoládových hoblín, alebo jednoducho ju môžeme roztopiť a poliať vrch torty.

Torta vydrží v chladničke aj 4 dni. Je škoda ju ospevovať slovami. Jednoducho si ju upečte. Je dokonalá.
Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!




    11 komentárov:

    1. Dobrý deň, Martin. úžasný recept, už som ju piekla, neskutočne dobrá, lahodná, skvelá torta. a samozrejme úspech u stravníkov je zaručený. snáď nájdem u Vás aj iné dobré recepty - súdiac podľa dobrého vkusu práve u tejto torty. veľa úspechov. Dana

      OdpovedaťOdstrániť
      Odpovede
      1. Ďakujem veľmi pekne, aj za odozvu. To ma vždy poteší najviac - keď niekto recept výskuša a je spokojný :)

        Odstrániť
    2. raw kakao je zbytocne pouzivat v peceni, na to je najlepsie holandske :) ale to je len moja skromna poznamka na tuto perfektnu tortu! fakt, vyzera (a verim, ze i chuti) neskutovne, recept si ukladam.pekny den

      OdpovedaťOdstrániť
      Odpovede
      1. V podstate suhlasim. Ale odkedy som porovnal holandske kakao a raw kakao, uz jednoducho nedokazem ist nazad. Chuti mi jednoducho viac. Vrelo odporucam dat pol cajovej lyzicky cisteho kakaa a ochutnavat a porovnavat - podla mna rozdiel je velmi citelny. Ale jasne ze posluzi holandske, plnotucne aj odtucnene :)

        Odstrániť
    3. Dobrý deň, na začiatku sa priznám že som začínajúca cukrárka, preto sú mi nejasné veci ktoré možno iní hned pochopia, ak mám hlúpe otázky, ospravedlňujem sa :-)
      takže :
      1. vajíčka sa zmiešajú s cmarom celé alebo sa najskor spraví sneh z bielkov?
      2. na zmiešanie zmesí /prášková, čokoládová a vajíčka/ existuje nejaká presná postupnosť alebo je to jedno?
      3. Chuťovo bola torta velmi dobrá ale korpus sa mi pri rezaní celý lámal na 1000 kusov a zdalo sa mi pri jedení také ťažké, možno trochu suché... neviete čo som mohla spraviť zle? piekla som v jednej forme na 160 stupnoch.
      ďakujem za rady!

      OdpovedaťOdstrániť
      Odpovede
      1. Zdravim :)
        1. sneh nerobime
        2. je to jedno, ale ked chcete jemnejsi korpus - zapracovavajte prisady co najkratsie. aby sa krasne rozpadavalo ako brownie a nebolo tuhe ako chlieb :)
        3. kolac sa droli, lebo je to brownie cesto - extremne cokoladove a tukove a muka percentualne zabera mensi podiel ako v klasickych “sponge” kolacoch. ak sa bojime cesto prekrajovat, doporucujem cesto piect v troch formach individualne. potom nemusime krajat. Suche by cesto nemalo byt - kazda rura je ina. odporucujem skoncit pecenie okamzite po tom, co nam spajdla po vpichnuti vide z cesta cista. Pekny den :)

        Martin

        Odstrániť
    4. Tortu robím už tretíkrát, je fantastická, akurát, že som si pridala pod plnku aj marhuľový džem alebo inokedy polejem horúcou omáčkou z bobulového ovocia. Ďakujem za tento výborný recept. Na oslavách u čokoholikov nesmie chýbať :-)

      OdpovedaťOdstrániť
    5. perfektnáááá! recept ukladám a strážim ako oko v hlave! ďakujem

      OdpovedaťOdstrániť
      Odpovede
      1. Dakujem velmi pekne. Coskoro planujeme natocit aj video k tomuto oblubenemu receptu :)

        Odstrániť